Qompas Magazine #4

September 2016: bèta
Winnen op eigen kracht
"Zijn begeleider pakte een model van een robotvogel en zei: 'Ga hier maar mee aan de slag.'

Op afstand bestuurbare robird verjaagt vogels

Robird is een robotvogel die vanaf de grond te besturen is en ganzen wegjaagt bij vliegvelden, akkers, boomgaarden, vuilverwerkers en olie- en gaswinning. Wat begon als een afstudeerproject van masterstudent Nico Nijenhuis werd een goedlopend bedrijf.

Nico Nijenhuis (29) liet in een gesprek met zijn begeleider over zijn afstudeeropdracht vallen dat hij geen theoretisch onderzoek wilde doen, maar een praktisch experimenteel onderzoek. Daarop haalde zijn begeleider een met de hand gemaakt model (prototype) van een robotvogel van de plank en zei: ‘Ga hier maar mee aan de slag.’

"Mijn doel is dat de manier waarop wij werken de nieuwe standaard wordt om vogels te verjagen."

Nico die van jongs af aan al een fascinatie had voor vliegen, greep de mogelijkheid met beide handen aan. Als masterstudent stromingsleer aan de faculteit werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente (UT), wilde hij proberen de robotroofvogel ‘robird’ beter te laten vliegen. Door onder andere de principes van de aerodynamica (studie van bewegende gassen; bijvoorbeeld hoe vliegtuigen kunnen vliegen) te koppelen aan de vogel. Nico zorgde ervoor dat de vogel optimaal, ritmisch en met kracht kon vliegen.

In eerste instantie als dier- en milieuvriendelijk alternatief voor het verjagen van ganzen bij bijvoorbeeld vliegvelden. Ganzen botsen soms op vliegtuigen of belanden in de motoren waardoor het toestel neer kan storten. Robird ziet eruit als een slechtvalk, een natuurlijke vijand van ganzen, die ervoor zorgt dat ganzen op de vlucht slaan.

 

Na een jaar zag Nico ook andere toepassingen voor de robotvogel. Hij schreef een businessplan en kreeg daarbij hulp van zijn universiteit. “Ineens moest ik van alles weten over juridische en fiscale zaken, dus was hulp fijn. Ook kreeg ik ondersteuning van twee ‘informal investors’, succesvolle zakenmensen die nieuwe bedrijven helpen met geld en/of advies. Bij mij ging het om een bescheiden geldbedrag; de nadruk lag op coaching. Dat laatste gebeurt nog steeds. Zijn bedrijf Clear Flight Solutions heeft inmiddels 15 medewerkers en internationaal opdrachten. In Duitsland en Frankrijk probeerde hij robird uit op luchthavens. Met succes. In Nederland zijn de regels rondom luchthavens strenger dus daar heeft robird nog niet gevlogen.  

Lastig aan het ontwikkelen van de vogel was om van het eerste met de hand gemaakte model een product te maken dat stevig en licht was (hij weegt 750 gram), dat niet snel slijt en in grote aantallen gemaakt kon worden. De romp is met een 3D-printer gemaakt. In de vogel zit elektronica om hem op afstand te bedienen. Als er iets mis is met de vogel kan hij dat voor een deel zelf oplossen. Mijn doel is dat dit de manier waarop wij werken de nieuwe standaard wordt om vogels te verjagen.

“Albert Einstein inspireert mij. Hij had bizarre ideeën, maar durfde te dromen. Wat niemand voor mogelijk hield bleek uiteindelijk toch te kunnen. Als je echt een droom heb, moet je die najagen en niet opgeven. In de Nederlandse cultuur mag je vaak niet falen, maar van je fouten leer je juist. Wat een winnaar onderscheidt van een verliezer is dat hij net een keer vaker is opgestaan en doorgegaan toen hij faalde.”

Open dagen

Nyenrode Business Universiteit
Open avond Business Administration
21 nov 2019
EuroCollege Hogeschool
Open avond EuroCollege Rotterdam
21 nov 2019
Maastricht University
UCV Student for a day
21 nov 2019
Hogeschool Inholland
Proefstudeerdag Informatica Haarlem
21 nov 2019
Hogeschool Inholland
Proefstudeerdag Creative Business (EN)
21 nov 2019
Rijksuniversiteit Groningen
Een dag student Filosofie
21 nov 2019
Hogeschool Inholland
Proefstudeerdag Communicatie Rotterdam
21 nov 2019
Hogeschool Inholland
Proefstudeerdag Creative Business R'dam
21 nov 2019
Saxion
Open dag Deventer
22 nov 2019

Colofon

Uitgave

Qompas Magazine jaargang 4 schooljaar ’16-‘17 september editie

QM! is een uitgave van Qompas StudieKeuze, dé online lesmethode voor studie- en beroepskeuze, en verschijnt drie keer per jaar.
De eerstvolgende uitgave verschijnt in januari 2017.

Fotografie

Rob Bosboom, Clear Flight Solutions, Charlotte Schapendonk.

Tekst

Mayke Calis.

Eindredactie

Mirjam Bergervoet, Mayke Calis

Technische ondersteuning

Rob Bosboom, Bas Haasnoot, Maurice van de Ree.

Advertenties/advertorials

Neem contact op met: hogeronderwijs@qompas.nl
of: Jeike Wink: jcw@qompas.nl
Dorothy Pillen- Warmerdam: dpw@qompas.nl
Ayla Kroet- Aytug: akr@qompas.nl

Met dank aan

Abel Andel, Wayne de Boer, Ola Enzler, Stef Heijnen, Evie Lentjes, Lieke Luikens, Sharayne Manuela, Nico Nijenhuis en Clear Flight Solutions, Inge Rossen, Charlotte Schapendonk.

Neem contact met ons op

Contactpersoon: Mirjam Bergervoet
Delftse Jaagpad 1e
2324 AA Leiden

T +31 (0) 71 - 581 55 81
info@qompas.nl

www.qompas.nl

Vorige edities

magazine cover

QM januari 2017

magazine cover

QM september 2016

magazine cover

Qompas Magazine Schooljaar 2015 - 2016

magazine cover

QM juni 2017

U gebruikt een verouderde browser, daardoor is QM! helaas niet leesbaar.

Tip: Installeer een webbrowser die up to date is, zoals bijvoorbeeld de nieuwste Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome.