Qompas Magazine #6

Juni 2017: alfa
Hiphoppers zijn woordkunstenaars

Examen gemaakt, vakantie, zomer en dan…?

Het laatste examen op school is gemaakt. Wat ga je doen? Een tussenjaar, je voorbereiden op je nieuwe studie, een kamer zoeken of werken. QM vroeg het aan vier scholieren.

Julia de Bluts (18)

Nynke Klijn (18)

Sarah Guest (16)

Noortje Laureijs (18)

Julia de Bluts (18 jaar, vwo):  

België, Rotterdam, Azië; alle opties liggen open

“Ik weet dus echt nog niet wat ik ga doen komend jaar. Ik had me aangemeld voor Geneeskunde in Amsterdam en Tandheelkunde in Leiden, maar ben voor beide studies niet aangenomen. Ik wil graag tandarts worden. Net als mijn opa. Via Geneeskunde kan dat ook. Wel had ik een hoog rangnummer; er is plaats voor 65 mensen en ik had nummer 74. Dus wie weet zakken er nog een paar mensen of gaan ze toch iets anders doen.

"Ik was afgelopen jaar meer bezig met mijn toelatingsexamens dan met mijn echte examen."

België

Ik heb me nu ingeschreven voor Gezondheidswetenschappen in Rotterdam en Biologie in Leiden; maar eigenlijk wil ik dat helemaal niet. Misschien probeer ik nog of ik Geneeskunde kan doen in België, maar de toelatingsexamens zijn daar heel zwaar en ze nemen niet zo veel Nederlanders aan. Ik was afgelopen jaar meer bezig met mijn toelatingsexamens dan met mijn echte examen. Het kostte veel tijd: het invullen van een persoonlijk dossier, veel formulieren en handtekeningen van zelfs mijn werkgever en de hockeyclub verzamelen. Daarnaast nog de toelatingstoets leren.

Tandheelkunde

Misschien ga ik wel een tussenjaar doen. Een vriendin is net terug uit Azië. Echt heel gaaf. Dat zou ik ook wel willen, een verre reis maken. Ik heb al gespaard want ik werk bij de Jumbo. Daar geef ik leiding aan de kassa-afdeling. Ik verklein alleen wel mijn kansen op een plaats bij Tandheelkunde volgend jaar. Je maakt namelijk meer kans als je je propedeuse van een andere studie hebt. Maar een jaar een studie doen die ik niet wil, vind ik zonde. Misschien moet ik die alternatieve studies in Rotterdam en Leiden maar annuleren. Al mijn opties liggen kortom nog open.”

N.B. Julia heeft pas gehoord dat ze toch nog is aangenomen bij Geneeskunde in Amsterdam.

Nynke Klijn (18 jaar, vwo):

Expres weinig gepland deze zomer

“Vanaf de vierde klas bezoek ik al open dagen en meeloopdagen. Toen dacht ik gewoon een studie te kunnen kiezen in een stad die ik leuk vond. Maar het blijkt iets ingewikkelder. Helaas ben ik afgewezen voor Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen in Leiden. Vlak voor 1 mei heb ik me nog snel verdiept in andere studies. Ik heb me nu ingeschreven voor Pedagogische Wetenschappen in Leiden, Communicatie Wetenschappen in Wageningen en Biomedische Wetenschappen in Amsterdam.

Begeleider zomerkamp

In Wageningen moet ik nog wel een dag verplicht meelopen. Die studie lijkt me heel leuk, maar wil ik naar Wageningen verhuizen? Met kinderen werken, lijkt me ook wel wat. Bijvoorbeeld kinderen helpen die naar een pleeggezin moeten. Deze zomer ga ik mee als begeleider van een kinderkamp. Onderzoek doen naar hoe mensen ziek worden en wat je daaraan kunt doen, lijkt me ook superinteressant. Ik wil alleen niet in Amsterdam wonen. Ik weet dus gewoon niet wat ik moet kiezen.

"Ik zou zo graag even rustig bedenken wat ik echt wil. Het is zo druk met de examens."

Vakantie

Na mijn examen ga ik in ieder geval tien dagen op vakantie naar Kroatië met mijn vriend. Een tussenjaar zou ook nog een optie zijn, maar dan weet ik weer niet wat ik in dat jaar zou moeten doen. Ik heb wel familie in het buitenland wonen. Ik zou zo graag even rustig bedenken wat ik echt wil. Het is zo druk met de examens.

Strandtent

Ik heb expres niet veel gepland deze zomer. Vrienden vragen of ik mee ga naar een festival, maar dat doe ik niet. Misschien dat ik dan juist een toelatingsexamen heb of net een kamer vind. Als ik me verveel kan ik deze zomer ook nog altijd in een strandtent gaan werken. Mijn ouders gaan de hele zomer naar een huisje in Noordwijk aan Zee. Twee jaar geleden heb ik daar zes weken op het strand gewerkt.”

Sarah Guest  (16, havo):

Zelf bepalen wat ik ga doen

“Ik neem een tussenjaar. Ik ben afgelopen jaar naar best veel open dagen gegaan, bijvoorbeeld Bedrijfseconomie en Commerciële Economie aan de Haagse Hogeschool. Proefstuderen heb ik in Rotterdam gedaan bij International Business and Languages en een meeloopdag bij TIO.

Geen keuze

Na het proefstuderen wist ik eigenlijk alleen wat ik van vier vakken uit het eerste jaar kon verwachten. Niet wat de studie inhoudt, ook niet wat je ermee kunt later. Misschien is een meeloopdag daar wel geschikter voor. Omdat ik geen keuze kon maken, wacht ik dus nog even met studeren. Ik ben zestien en dat is nog best jong om al te gaan studeren. Ik vind dat ik weinig tijd heb om uit te zoeken wat ik wil. Het eindexamenjaar is ontzettend druk en ook omgevlogen.

"Ik ben zestien en dat is nog best jong om al te gaan studeren."

700 euro per maand

Na mijn examen ga ik dertig uur per week bij Albert Heijn werken.  Dan verdien ik rond de 700 euro per maand. Dat is best wel vet. Ik ga ook nog naar Frankrijk op vakantie. Het zal in september raar zijn als iedereen aan zijn studie begint. Misschien zoek ik tegen die tijd wel een tweede baan.

Australië

Het lijkt me ook cool om door Australië te reizen. Ik heb foto’s gezien van iemand die daar is geweest. Echt supermooi. Rondreizen en een baantje zoeken, bijvoorbeeld in een restaurant. Mensen leren kennen en de taal nog beter leren. Als ik ga, wil ik dat zelf regelen en niet via een organisatie. Dan leg ik mezelf zo vast. Ik wil zelf bepalen wat ik ga doen. Vooral ook lekker uitrusten tijdens mijn tussenjaar.”

Noortje Laureijs (18 jaar, vwo):

Pakketjes inpakken bij de webshop

“Ik heb me ingeschreven bij de TU Delft Industrieel Ontwerpen en ben aangenomen. Super, want dit was ook de studie van mijn eerste keuze. Ik moest cijfers laten zien, enkele opdrachten doen en kreeg een gesprek. Daarin bespraken we voorbeelden uit de praktijk.

Handdrogers

Ze vroegen bijvoorbeeld wat ik vond van verschillende soorten handdrogers  in openbare ruimten zoals restaurants. De apparaten die lucht blazen vind ik beter dan die met rollen papier. Als verbetering zou ik bij de laatste een mechaniekje plaatsen dat aangeeft wanneer het papier bijna op is.

"Misschien zoek ik in het tweede jaar een kamer."

Kamp scouting

Deze zomer ga ik op kamp met de scouting, daar heb ik veel zin in. Daarna op vakantie naar Groningen met vrienden. Als ik tijd over heb ga ik meer werken. Nu werk ik twee uur per week bij een distributiecentrum/ annex webshop. Ik pak daar pakketjes in en maak ze klaar voor verzending. We gaan ook nog een lang weekend met mijn twee broertjes en zusje naar Spanje. En misschien met een vriendin naar Groot-Brittannië; maar daar hebben we nog niks over afgesproken.

Tweede jaar op kamers

Mijn plan is om volgend jaar op en neer te reizen tussen Delft en Leiden. Dan kan ik even kijken hoe alles gaat en waar kamers te vinden zijn. Misschien zoek ik in het tweede jaar een kamer. Ik denk dat ik ook lid word van een studievereniging, daarin zitten alleen mensen met dezelfde studie. Dan krijg ik korting op mijn studieboeken. Ik maak me niet echt druk over mijn toekomstige studieschuld. Ik verwacht dat ik wel een goede baan vind als ik klaar ben met mijn studie.”

Blog: Charlotte blikt terug op haar eerste jaar: “Ik heb veel Britse vrienden gemaakt.”

Charlotte Schapendonk (18) studeert Filosofie in Engeland. “Komende week is het eindbal, dan gaan we samen uit eten en daarna chique gekleed de stad in. Daar verheug ik me op.”

“Ik vroeg onlangs een van mijn studiegenootjes waar hij zich meer thuis voelde: Sheffield of de plek waar hij vandaan kwam, ergens in Zuid-Engeland. Hij vertelde dat thuis iedereen zijn eigen weg was gegaan, waardoor hij het contact was verloren. Terwijl hij in Sheffield blijkbaar nog niemand had gevonden met wie het klikte: een duidelijk gevalletje van homesickness dus. Voor mij is het precies andersom. Ik heb juist veel nieuwe vrienden gemaakt, vooral Britse. Toen ik aankwam in Sheffield na de paasvakantie wachtten zij me op bij het station om mij mee uit eten te nemen. Dat is nog eens thuiskomen.

Geen onvoldoendes
Op dit moment zit ik op mijn kamer te studeren voor de naderende eindexamens. Ik maak me niet te veel zorgen. Als je oplet tijdens colleges, je leeswerk op orde houdt en je ideeën duidelijk kunt beargumenteren in filosofische kwesties, kom je dit jaar een heel eind. Ik heb nog geen onvoldoendes gehaald en moet nog een paar modules afronden. Onder andere Film, Religiewetenschappen en een van mijn favoriete modules Seks en Filosofie; die niet alleen gaat over seks, maar ook over geslachtsidentiteit, de aard van je persoonlijkheid, prostitutie en seksuele voorkeuren. Super interessant allemaal.

"De Brexit maakt het waarschijnlijk moeilijker om hier een visum te krijgen."

Zesjescultuur
Het toetsingssysteem in Engeland is anders dan in Nederland. Dit jaar hoef ik bijvoorbeeld maar veertig procent van iedere toets te halen; ongeveer een 5.5 in Nederland. Alles daarboven telt niet mee voor het eerste jaar. De universiteit wil graag dat iedereen in het eerste jaar kan meekomen. Veel mensen hebben nog nooit eerder filosofie gedaan. Een beetje een zesjecultuur dus, maar in de jaren daarna wordt wel meer van je verwacht.

In het tweede jaar haken veel mensen af, omdat de stof pittiger wordt, het tempo hoger en je opeens veel dieper op de stof ingaat. Wel kies je zelf de vakken waarop je je wilt focussen.

Bekijk fotoreeks
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...

Pubquiz
Je kunt veel naast je studie doen; ik ga volgend jaar bijvoorbeeld filosofielessen op basisscholen geven. Je kunt ook scripties beoordelen voor publicatie, zodat mensen uitgedaagd worden om zich extra in de stof te verdiepen. Het scheelt veel dat iedereen in mijn jaar de studie zo leuk vindt, want daardoor is iedereen gemotiveerd. Ik ben lid van een superleuke studievereniging en trots dat ik genoeg stemmen heb gekregen om deel uit te maken van de commissie. Dat betekent dat ik nu aanspreekpunt ben en drager van de mascotte. Ik moet ervoor zorgen dat zo veel mogelijk studenten naar onze evenementen komen. Zo ben ik afgelopen februari met ouderejaars een weekend naar Budapest geweest, zijn er verschillende pubquizes geweest en is aankomende week het eindbal, waarbij iedereen samen uit eten gaat en daarna chique gekleed de stad in. Ik verheug me erop.

Brexit
Ik heb nog geen enkel idee of ik in Sheffield blijf nadat ik afgestudeerd ben. De Brexit maakt het waarschijnlijk moeilijker om hier een visum te krijgen. Een zwerver vroeg mij laatst wel ten huwelijk, dus daar kan ik altijd nog op ingaan.”

Advertorial

Het warme bad van de studentenvereniging

Waarom zou je lid worden van een studentenvereniging? Je leert er mensen kennen en kunt jezelf ontwikkelen. Daarnaast is het ook nog eens supergezellig. Aan het woord zijn eerstejaars Nick Veldheer; derdejaars Femke van der Wolde, bestuurslid Myrna Reinhard en alumnus Coen Teeuw.

Nick Veldheer

Femke van der Wolde

Myrna Reinhard

Coen Teeuw

Nick Veldheer (18), eerstejaars Economie en Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit, lid van S.S.R.- Rotterdam.

Goed te combineren met mijn studie

“Van mijn vrienden ging ik als enige in Rotterdam studeren. Om snel mensen te leren kennen, wilde ik lid worden van een studentenvereniging. Tijdens de introductie kon ik bij alle verenigingen kijken. Op S.R.R.-Rotterdam was de sfeer ongedwongen en gezellig. Daar voelde ik een klik. Nu woon ik ook in een huis van deze vereniging. Ik had niet gedacht dat ik zo snel zo veel leuke en vooral ook verschillende mensen zou leren kennen. Ook van andere studies. Met een aantal mensen van je jaar vorm je een jaarclub. Een jaarclub is ongemengd; mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen. Daarnaast kies je voor een dispuut. In een dispuut zitten studenten van alle jaren door elkaar heen. Maandag is de jaarclubavond en woensdag de dispuutsavond. Op die avonden borrelen we op de sociëteit en eten we samen. Omdat ik niet zo veel colleges heb, is het voor mij goed te combineren. We studeren vaak samen en toen ik moeite had met het vak statistiek, kreeg ik van verschillende mensen hulp aangeboden. Volgend jaar word ik lid van een commissie. Je kunt dan bijvoorbeeld feesten of andere activiteiten organiseren.”

“Ik had niet gedacht dat ik zo snel zo veel leuke en verschillende mensen zou leren kennen.”

Femke van der Wolde (21), derdejaars Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen aan de Wageningen University, lid van W.S.V. Ceres.

Vriendschap niet te vergelijken met de middelbare school

“In het begin zag ik het niet echt zitten om naar Wageningen te gaan. Te klein en te ver weg. Ik wilde lid worden van een vereniging om mensen te leren kennen. Tijdens de introductieweken sliep ik in een huis van W.S.V. Ceres. Daarna was de keuze snel gemaakt. Ik zag een beetje op tegen de ontgroening omdat ik er negatieve verhalen over had gehoord. Maar het viel me alles mee. Het versterkte juist onze band. De vriendschap bij een vereniging is niet te vergelijken met vriendengroepen op de middelbare school. Daar word je automatisch bevriend met mensen uit je klas. Hier zit je in het begin met 200 eerstejaars bij elkaar en begin je maar gewoon tegen iemand te praten. En langzaam vorm je een groepje van een man of vijftien, dat later je jaarclub wordt. Daar doe je veel mee tijdens je studie. In het jaar dat je 21 wordt geef je bijvoorbeeld een 21-diner in je ouderlijk huis, zodat je jaarclub je ouders leert kennen. Ik ga dat dit jaar ook doen. Ik hockey ook bij Ceres. Eigenlijk zitten al mijn Wageningse vrienden bij de vereniging.”

“De ontgroening viel me alles mee.”

Myrna Reinhard (22), bestuurslid van de LKvV, bachelor Geneeskunde afgerond aan de Radboud Universiteit Nijmegen, lid van N.S.V. Ovum Novum.

Word actief lid van een studentenvereniging

“Ik wilde altijd al een bestuursjaar doen. Dat leek me het interessantst bij de LKvV, die de belangen behartigt van studentenverenigingen. Ik was benieuwd hoe het er bij andere studentenverenigingen aan toeging. Politiek boeit me ook. De LKvV lobbyt bijvoorbeeld voor beter hoger onderwijs en ‘vertaalt’ relevante nieuwe wetten en regels voor studentenverenigingen. Denk bijvoorbeeld aan alcoholbeleid, brandveiligheid of het voorkomen van gehoorschade. Met dat laatste ben ik bezig. Dat ligt ook op mijn vakgebied. Wat verenigingen uiteindelijk doen met onze aanbevelingen, mogen zij zelf weten.

Bekijk fotoreeks
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...

Commissiewerk
Voor dit bestuursjaar moest ik mijn studie helemaal stil leggen, omdat het een fulltime job is.Van tien tot zes zit ik op kantoor in Utrecht en ’s avonds gaan we vaak nog bij verenigingen langs. Ik ben ervoor in Utrecht gaan wonen. Ik heb erg veel geleerd door commissiewerk bij mijn vereniging en dit bestuursjaar. Dat zijn geen zaken die je in de collegebank leert. Daarom raad ik iedereen aan actief lid te worden van een studentenvereniging. Volgend jaar verhuis ik weer terug naar Nijmegen om daar co-schappen te lopen. Dan ga ik ook weer terug naar mijn oude studentenvereniging. Dat is ook wel weer fijn.”

“Voor dit bestuursjaar moest ik mijn studie helemaal stil leggen, omdat het een fulltime job is.”

Coen Teeuw (27), werkzaam als afval-adviseur bij een ingenieursbureau in Breda. Studeerde Milieukunde in Wageningen. Hij is alumnus van W.S.V. Ceres.

Mijn netwerk hielp bij het vinden van een baan

 “Ik kwam in een studentenhuis te wonen met acht kerels en een varken in de tuin. Ik speelde gitaar in een zigeunerband, werd voorzitter van de toneelcommissie en later president van de vereniging. Als je lid bent van een studentenvereniging, krijg je vanzelf een groot netwerk en vrienden voor het leven. Door mijn vereniging ben ik in mijn huidige baan terecht gekomen. Mijn stageplaats ging op het allerlaatste moment niet door. Razendsnel moest ik dus iets nieuws zien te vinden. Ik belde een bekende van de vereniging die ook Milieukunde had gestudeerd. Hij was vier jaar ouder; normaal leer je ouderejaars niet zo snel kennen, maar bij de vereniging is dat heel normaal. Ik legde hem uit wat voor soort stage ik zocht. Binnen vijf minuten werd ik teruggebeld door zijn collega die wel een kop koffie met me wilde drinken. Hij werd mijn stagebegeleider en uiteindelijk leidde deze stage tot een baan.

Binnen studentenverenigingen ontstaat een band tussen jong en oud die je niet snel ergens anders vindt. Daar pluk ik nog steeds de vruchten van. Als iemand van Ceres mij benadert, weet ik snel in te schatten waar ik een geschikte plek voor hem of haar kan vinden. Mijn vrienden van Ceres zie ik nog steeds vaak. Ik had deze tijd voor geen goud willen missen.”

“Ik kwam in een studentenhuis te wonen met acht kerels en een varken in de tuin.”

Open dagen

Marnix Academie
Online open dag deeltijd
2 juni 2020
Schoevers Hogeschool
Online open avond HBO AD Verkort
2 juni 2020
Marnix Academie
Informatiebijeenkomst deeltijd pabo
2 juni 2020
HZ University of Applied Sciences
Open Avond Associate degrees Academie
2 juni 2020
Avans Hogeschool
Open avond Associate degrees Academie
2 juni 2020
EuroCollege Hogeschool
Open avond EuroCollege Rotterdam
2 juni 2020
Hogeschool Rotterdam
Open avond
3 juni 2020
Breda University of Applied Sciences
Webinar Logistics (EN)
3 juni 2020
Viaa
Online open avond
3 juni 2020
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Open avond deeltijd
3 juni 2020
Wageningen University & Research
Meeloopdag Economie en Beleid
3 juni 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Opleidingenmarkt Velp
4 juni 2020
hogeschool Windesheim
Open dag
4 juni 2020
Hogeschool Tio
Open dag Tio Rotterdam
4 juni 2020
Christelijke Hogeschool Ede
Open Avond deeltijd en ad's
4 juni 2020

Colofon

Uitgave

Qompas Magazine #6 schooljaar ’16-‘17 juni editie

QM! is een uitgave van Qompas StudieKeuze, dé online lesmethode voor studie- en beroepskeuze, en verschijnt drie keer per jaar.

Fotografie

Charlotte Schapendonk, Rob Bosboom

Tekst

Mayke Calis

Eindredactie

Mirjam Bergervoet, Mayke Calis

Technische ondersteuning

André van der Plas, Rob Bosboom, Maurice van de Ree

Advertenties/advertorials

Neem contact op met: hogeronderwijs@qompas.nl
of: Jeike Wink: jcw@qompas.nl
Dorothy Pillen- Warmerdam: dpw@qompas.nl

Met dank aan

Charlotte Schapendonk, Coen Teeuw, Femke van der Wolde, Julia de Bluts, Laurens den Brok, Myrna Reinhard, Nick Veldheer, Noortje Laureijs, Nynke Klijn, Sarah Guest, Vivien Waszink

Neem contact met ons op

Contactpersoon: Mirjam Bergervoet
Delftse Jaagpad 1e
2324 AA Leiden

T +31 (0) 71 - 581 55 81
info@qompas.nl

www.qompas.nl

Vorige edities

magazine cover

QM januari 2017

magazine cover

QM september 2016

magazine cover

Qompas Magazine Schooljaar 2015 - 2016

magazine cover

QM juni 2017

U gebruikt een verouderde browser, daardoor is QM! helaas niet leesbaar.

Tip: Installeer een webbrowser die up to date is, zoals bijvoorbeeld de nieuwste Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome.