Qompas Magazine #6

Juni 2017: alfa
Studeren is ook goed met geld omgaan

Blog: Charlotte blikt terug op haar eerste jaar: “Ik heb veel Britse vrienden gemaakt.”

Charlotte Schapendonk (18) studeert Filosofie in Engeland. “Komende week is het eindbal, dan gaan we samen uit eten en daarna chique gekleed de stad in. Daar verheug ik me op.”

“Ik vroeg onlangs een van mijn studiegenootjes waar hij zich meer thuis voelde: Sheffield of de plek waar hij vandaan kwam, ergens in Zuid-Engeland. Hij vertelde dat thuis iedereen zijn eigen weg was gegaan, waardoor hij het contact was verloren. Terwijl hij in Sheffield blijkbaar nog niemand had gevonden met wie het klikte: een duidelijk gevalletje van homesickness dus. Voor mij is het precies andersom. Ik heb juist veel nieuwe vrienden gemaakt, vooral Britse. Toen ik aankwam in Sheffield na de paasvakantie wachtten zij me op bij het station om mij mee uit eten te nemen. Dat is nog eens thuiskomen.

Geen onvoldoendes
Op dit moment zit ik op mijn kamer te studeren voor de naderende eindexamens. Ik maak me niet te veel zorgen. Als je oplet tijdens colleges, je leeswerk op orde houdt en je ideeën duidelijk kunt beargumenteren in filosofische kwesties, kom je dit jaar een heel eind. Ik heb nog geen onvoldoendes gehaald en moet nog een paar modules afronden. Onder andere Film, Religiewetenschappen en een van mijn favoriete modules Seks en Filosofie; die niet alleen gaat over seks, maar ook over geslachtsidentiteit, de aard van je persoonlijkheid, prostitutie en seksuele voorkeuren. Super interessant allemaal.

"De Brexit maakt het waarschijnlijk moeilijker om hier een visum te krijgen."

Zesjescultuur
Het toetsingssysteem in Engeland is anders dan in Nederland. Dit jaar hoef ik bijvoorbeeld maar veertig procent van iedere toets te halen; ongeveer een 5.5 in Nederland. Alles daarboven telt niet mee voor het eerste jaar. De universiteit wil graag dat iedereen in het eerste jaar kan meekomen. Veel mensen hebben nog nooit eerder filosofie gedaan. Een beetje een zesjecultuur dus, maar in de jaren daarna wordt wel meer van je verwacht.

In het tweede jaar haken veel mensen af, omdat de stof pittiger wordt, het tempo hoger en je opeens veel dieper op de stof ingaat. Wel kies je zelf de vakken waarop je je wilt focussen.

Bekijk fotoreeks
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...

Pubquiz
Je kunt veel naast je studie doen; ik ga volgend jaar bijvoorbeeld filosofielessen op basisscholen geven. Je kunt ook scripties beoordelen voor publicatie, zodat mensen uitgedaagd worden om zich extra in de stof te verdiepen. Het scheelt veel dat iedereen in mijn jaar de studie zo leuk vindt, want daardoor is iedereen gemotiveerd. Ik ben lid van een superleuke studievereniging en trots dat ik genoeg stemmen heb gekregen om deel uit te maken van de commissie. Dat betekent dat ik nu aanspreekpunt ben en drager van de mascotte. Ik moet ervoor zorgen dat zo veel mogelijk studenten naar onze evenementen komen. Zo ben ik afgelopen februari met ouderejaars een weekend naar Budapest geweest, zijn er verschillende pubquizes geweest en is aankomende week het eindbal, waarbij iedereen samen uit eten gaat en daarna chique gekleed de stad in. Ik verheug me erop.

Brexit
Ik heb nog geen enkel idee of ik in Sheffield blijf nadat ik afgestudeerd ben. De Brexit maakt het waarschijnlijk moeilijker om hier een visum te krijgen. Een zwerver vroeg mij laatst wel ten huwelijk, dus daar kan ik altijd nog op ingaan.”

Advertorial

Het warme bad van de studentenvereniging

Waarom zou je lid worden van een studentenvereniging? Je leert er mensen kennen en kunt jezelf ontwikkelen. Daarnaast is het ook nog eens supergezellig. Aan het woord zijn eerstejaars Nick Veldheer; derdejaars Femke van der Wolde, bestuurslid Myrna Reinhard en alumnus Coen Teeuw.

Nick Veldheer

Femke van der Wolde

Myrna Reinhard

Coen Teeuw

Nick Veldheer (18), eerstejaars Economie en Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit, lid van S.S.R.- Rotterdam.

Goed te combineren met mijn studie

“Van mijn vrienden ging ik als enige in Rotterdam studeren. Om snel mensen te leren kennen, wilde ik lid worden van een studentenvereniging. Tijdens de introductie kon ik bij alle verenigingen kijken. Op S.R.R.-Rotterdam was de sfeer ongedwongen en gezellig. Daar voelde ik een klik. Nu woon ik ook in een huis van deze vereniging. Ik had niet gedacht dat ik zo snel zo veel leuke en vooral ook verschillende mensen zou leren kennen. Ook van andere studies. Met een aantal mensen van je jaar vorm je een jaarclub. Een jaarclub is ongemengd; mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen. Daarnaast kies je voor een dispuut. In een dispuut zitten studenten van alle jaren door elkaar heen. Maandag is de jaarclubavond en woensdag de dispuutsavond. Op die avonden borrelen we op de sociëteit en eten we samen. Omdat ik niet zo veel colleges heb, is het voor mij goed te combineren. We studeren vaak samen en toen ik moeite had met het vak statistiek, kreeg ik van verschillende mensen hulp aangeboden. Volgend jaar word ik lid van een commissie. Je kunt dan bijvoorbeeld feesten of andere activiteiten organiseren.”

“Ik had niet gedacht dat ik zo snel zo veel leuke en verschillende mensen zou leren kennen.”

Femke van der Wolde (21), derdejaars Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen aan de Wageningen University, lid van W.S.V. Ceres.

Vriendschap niet te vergelijken met de middelbare school

“In het begin zag ik het niet echt zitten om naar Wageningen te gaan. Te klein en te ver weg. Ik wilde lid worden van een vereniging om mensen te leren kennen. Tijdens de introductieweken sliep ik in een huis van W.S.V. Ceres. Daarna was de keuze snel gemaakt. Ik zag een beetje op tegen de ontgroening omdat ik er negatieve verhalen over had gehoord. Maar het viel me alles mee. Het versterkte juist onze band. De vriendschap bij een vereniging is niet te vergelijken met vriendengroepen op de middelbare school. Daar word je automatisch bevriend met mensen uit je klas. Hier zit je in het begin met 200 eerstejaars bij elkaar en begin je maar gewoon tegen iemand te praten. En langzaam vorm je een groepje van een man of vijftien, dat later je jaarclub wordt. Daar doe je veel mee tijdens je studie. In het jaar dat je 21 wordt geef je bijvoorbeeld een 21-diner in je ouderlijk huis, zodat je jaarclub je ouders leert kennen. Ik ga dat dit jaar ook doen. Ik hockey ook bij Ceres. Eigenlijk zitten al mijn Wageningse vrienden bij de vereniging.”

“De ontgroening viel me alles mee.”

Myrna Reinhard (22), bestuurslid van de LKvV, bachelor Geneeskunde afgerond aan de Radboud Universiteit Nijmegen, lid van N.S.V. Ovum Novum.

Word actief lid van een studentenvereniging

“Ik wilde altijd al een bestuursjaar doen. Dat leek me het interessantst bij de LKvV, die de belangen behartigt van studentenverenigingen. Ik was benieuwd hoe het er bij andere studentenverenigingen aan toeging. Politiek boeit me ook. De LKvV lobbyt bijvoorbeeld voor beter hoger onderwijs en ‘vertaalt’ relevante nieuwe wetten en regels voor studentenverenigingen. Denk bijvoorbeeld aan alcoholbeleid, brandveiligheid of het voorkomen van gehoorschade. Met dat laatste ben ik bezig. Dat ligt ook op mijn vakgebied. Wat verenigingen uiteindelijk doen met onze aanbevelingen, mogen zij zelf weten.

Bekijk fotoreeks
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...

Commissiewerk
Voor dit bestuursjaar moest ik mijn studie helemaal stil leggen, omdat het een fulltime job is.Van tien tot zes zit ik op kantoor in Utrecht en ’s avonds gaan we vaak nog bij verenigingen langs. Ik ben ervoor in Utrecht gaan wonen. Ik heb erg veel geleerd door commissiewerk bij mijn vereniging en dit bestuursjaar. Dat zijn geen zaken die je in de collegebank leert. Daarom raad ik iedereen aan actief lid te worden van een studentenvereniging. Volgend jaar verhuis ik weer terug naar Nijmegen om daar co-schappen te lopen. Dan ga ik ook weer terug naar mijn oude studentenvereniging. Dat is ook wel weer fijn.”

“Voor dit bestuursjaar moest ik mijn studie helemaal stil leggen, omdat het een fulltime job is.”

Coen Teeuw (27), werkzaam als afval-adviseur bij een ingenieursbureau in Breda. Studeerde Milieukunde in Wageningen. Hij is alumnus van W.S.V. Ceres.

Mijn netwerk hielp bij het vinden van een baan

 “Ik kwam in een studentenhuis te wonen met acht kerels en een varken in de tuin. Ik speelde gitaar in een zigeunerband, werd voorzitter van de toneelcommissie en later president van de vereniging. Als je lid bent van een studentenvereniging, krijg je vanzelf een groot netwerk en vrienden voor het leven. Door mijn vereniging ben ik in mijn huidige baan terecht gekomen. Mijn stageplaats ging op het allerlaatste moment niet door. Razendsnel moest ik dus iets nieuws zien te vinden. Ik belde een bekende van de vereniging die ook Milieukunde had gestudeerd. Hij was vier jaar ouder; normaal leer je ouderejaars niet zo snel kennen, maar bij de vereniging is dat heel normaal. Ik legde hem uit wat voor soort stage ik zocht. Binnen vijf minuten werd ik teruggebeld door zijn collega die wel een kop koffie met me wilde drinken. Hij werd mijn stagebegeleider en uiteindelijk leidde deze stage tot een baan.

Binnen studentenverenigingen ontstaat een band tussen jong en oud die je niet snel ergens anders vindt. Daar pluk ik nog steeds de vruchten van. Als iemand van Ceres mij benadert, weet ik snel in te schatten waar ik een geschikte plek voor hem of haar kan vinden. Mijn vrienden van Ceres zie ik nog steeds vaak. Ik had deze tijd voor geen goud willen missen.”

“Ik kwam in een studentenhuis te wonen met acht kerels en een varken in de tuin.”

Open dagen

Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
31 mrt 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Webinar Tuinbouw en Akkerbouw
31 mrt 2020
Wageningen University & Research
Meeloopdag Bos- en Natuurbeheer
1 apr 2020
Wageningen University & Research
Cancelled | Soil,Water,Atmosphere event
1 apr 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Kennismakingsdag Ad Tourism Management
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Marnix Academie
Afgelast | Informatiebijeenkomst dt pabo
3 apr 2020
De Haagse Hogeschool
Open Dag (afgelast, wellicht virtueel)
3 apr 2020
hogeschool Windesheim
Open dag Zwolle (afgelast)
3 apr 2020
Hanzehogeschool Groningen
Open Dag (afgelast)
3 apr 2020
Hogeschool Tio
Afgelast | Proefstuderen Tio Amsterdam
3 apr 2020
Academie Verloskunde (AVAG)
Afgelast | Open dag
4 apr 2020
Hogeschool Leiden
Open Dag (afgelast)
4 apr 2020

Colofon

Uitgave

Qompas Magazine #6 schooljaar ’16-‘17 juni editie

QM! is een uitgave van Qompas StudieKeuze, dé online lesmethode voor studie- en beroepskeuze, en verschijnt drie keer per jaar.

Fotografie

Charlotte Schapendonk, Rob Bosboom

Tekst

Mayke Calis

Eindredactie

Mirjam Bergervoet, Mayke Calis

Technische ondersteuning

André van der Plas, Rob Bosboom, Maurice van de Ree

Advertenties/advertorials

Neem contact op met: hogeronderwijs@qompas.nl
of: Jeike Wink: jcw@qompas.nl
Dorothy Pillen- Warmerdam: dpw@qompas.nl

Met dank aan

Charlotte Schapendonk, Coen Teeuw, Femke van der Wolde, Julia de Bluts, Laurens den Brok, Myrna Reinhard, Nick Veldheer, Noortje Laureijs, Nynke Klijn, Sarah Guest, Vivien Waszink

Neem contact met ons op

Contactpersoon: Mirjam Bergervoet
Delftse Jaagpad 1e
2324 AA Leiden

T +31 (0) 71 - 581 55 81
info@qompas.nl

www.qompas.nl

Vorige edities

magazine cover

QM januari 2017

magazine cover

QM september 2016

magazine cover

Qompas Magazine Schooljaar 2015 - 2016

magazine cover

QM juni 2017

U gebruikt een verouderde browser, daardoor is QM! helaas niet leesbaar.

Tip: Installeer een webbrowser die up to date is, zoals bijvoorbeeld de nieuwste Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome.