Qompas Magazine #6

Juni 2017: alfa
Studeren is ook goed met geld omgaan

Examen gemaakt, vakantie, zomer en dan…?

Het laatste examen op school is gemaakt. Wat ga je doen? Een tussenjaar, je voorbereiden op je nieuwe studie, een kamer zoeken of werken. QM vroeg het aan vier scholieren.

Julia de Bluts (18)

Nynke Klijn (18)

Sarah Guest (16)

Noortje Laureijs (18)

Julia de Bluts (18 jaar, vwo):  

België, Rotterdam, Azië; alle opties liggen open

“Ik weet dus echt nog niet wat ik ga doen komend jaar. Ik had me aangemeld voor Geneeskunde in Amsterdam en Tandheelkunde in Leiden, maar ben voor beide studies niet aangenomen. Ik wil graag tandarts worden. Net als mijn opa. Via Geneeskunde kan dat ook. Wel had ik een hoog rangnummer; er is plaats voor 65 mensen en ik had nummer 74. Dus wie weet zakken er nog een paar mensen of gaan ze toch iets anders doen.

"Ik was afgelopen jaar meer bezig met mijn toelatingsexamens dan met mijn echte examen."

België

Ik heb me nu ingeschreven voor Gezondheidswetenschappen in Rotterdam en Biologie in Leiden; maar eigenlijk wil ik dat helemaal niet. Misschien probeer ik nog of ik Geneeskunde kan doen in België, maar de toelatingsexamens zijn daar heel zwaar en ze nemen niet zo veel Nederlanders aan. Ik was afgelopen jaar meer bezig met mijn toelatingsexamens dan met mijn echte examen. Het kostte veel tijd: het invullen van een persoonlijk dossier, veel formulieren en handtekeningen van zelfs mijn werkgever en de hockeyclub verzamelen. Daarnaast nog de toelatingstoets leren.

Tandheelkunde

Misschien ga ik wel een tussenjaar doen. Een vriendin is net terug uit Azië. Echt heel gaaf. Dat zou ik ook wel willen, een verre reis maken. Ik heb al gespaard want ik werk bij de Jumbo. Daar geef ik leiding aan de kassa-afdeling. Ik verklein alleen wel mijn kansen op een plaats bij Tandheelkunde volgend jaar. Je maakt namelijk meer kans als je je propedeuse van een andere studie hebt. Maar een jaar een studie doen die ik niet wil, vind ik zonde. Misschien moet ik die alternatieve studies in Rotterdam en Leiden maar annuleren. Al mijn opties liggen kortom nog open.”

N.B. Julia heeft pas gehoord dat ze toch nog is aangenomen bij Geneeskunde in Amsterdam.

Nynke Klijn (18 jaar, vwo):

Expres weinig gepland deze zomer

“Vanaf de vierde klas bezoek ik al open dagen en meeloopdagen. Toen dacht ik gewoon een studie te kunnen kiezen in een stad die ik leuk vond. Maar het blijkt iets ingewikkelder. Helaas ben ik afgewezen voor Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen in Leiden. Vlak voor 1 mei heb ik me nog snel verdiept in andere studies. Ik heb me nu ingeschreven voor Pedagogische Wetenschappen in Leiden, Communicatie Wetenschappen in Wageningen en Biomedische Wetenschappen in Amsterdam.

Begeleider zomerkamp

In Wageningen moet ik nog wel een dag verplicht meelopen. Die studie lijkt me heel leuk, maar wil ik naar Wageningen verhuizen? Met kinderen werken, lijkt me ook wel wat. Bijvoorbeeld kinderen helpen die naar een pleeggezin moeten. Deze zomer ga ik mee als begeleider van een kinderkamp. Onderzoek doen naar hoe mensen ziek worden en wat je daaraan kunt doen, lijkt me ook superinteressant. Ik wil alleen niet in Amsterdam wonen. Ik weet dus gewoon niet wat ik moet kiezen.

"Ik zou zo graag even rustig bedenken wat ik echt wil. Het is zo druk met de examens."

Vakantie

Na mijn examen ga ik in ieder geval tien dagen op vakantie naar Kroatië met mijn vriend. Een tussenjaar zou ook nog een optie zijn, maar dan weet ik weer niet wat ik in dat jaar zou moeten doen. Ik heb wel familie in het buitenland wonen. Ik zou zo graag even rustig bedenken wat ik echt wil. Het is zo druk met de examens.

Strandtent

Ik heb expres niet veel gepland deze zomer. Vrienden vragen of ik mee ga naar een festival, maar dat doe ik niet. Misschien dat ik dan juist een toelatingsexamen heb of net een kamer vind. Als ik me verveel kan ik deze zomer ook nog altijd in een strandtent gaan werken. Mijn ouders gaan de hele zomer naar een huisje in Noordwijk aan Zee. Twee jaar geleden heb ik daar zes weken op het strand gewerkt.”

Sarah Guest  (16, havo):

Zelf bepalen wat ik ga doen

“Ik neem een tussenjaar. Ik ben afgelopen jaar naar best veel open dagen gegaan, bijvoorbeeld Bedrijfseconomie en Commerciële Economie aan de Haagse Hogeschool. Proefstuderen heb ik in Rotterdam gedaan bij International Business and Languages en een meeloopdag bij TIO.

Geen keuze

Na het proefstuderen wist ik eigenlijk alleen wat ik van vier vakken uit het eerste jaar kon verwachten. Niet wat de studie inhoudt, ook niet wat je ermee kunt later. Misschien is een meeloopdag daar wel geschikter voor. Omdat ik geen keuze kon maken, wacht ik dus nog even met studeren. Ik ben zestien en dat is nog best jong om al te gaan studeren. Ik vind dat ik weinig tijd heb om uit te zoeken wat ik wil. Het eindexamenjaar is ontzettend druk en ook omgevlogen.

"Ik ben zestien en dat is nog best jong om al te gaan studeren."

700 euro per maand

Na mijn examen ga ik dertig uur per week bij Albert Heijn werken.  Dan verdien ik rond de 700 euro per maand. Dat is best wel vet. Ik ga ook nog naar Frankrijk op vakantie. Het zal in september raar zijn als iedereen aan zijn studie begint. Misschien zoek ik tegen die tijd wel een tweede baan.

Australië

Het lijkt me ook cool om door Australië te reizen. Ik heb foto’s gezien van iemand die daar is geweest. Echt supermooi. Rondreizen en een baantje zoeken, bijvoorbeeld in een restaurant. Mensen leren kennen en de taal nog beter leren. Als ik ga, wil ik dat zelf regelen en niet via een organisatie. Dan leg ik mezelf zo vast. Ik wil zelf bepalen wat ik ga doen. Vooral ook lekker uitrusten tijdens mijn tussenjaar.”

Noortje Laureijs (18 jaar, vwo):

Pakketjes inpakken bij de webshop

“Ik heb me ingeschreven bij de TU Delft Industrieel Ontwerpen en ben aangenomen. Super, want dit was ook de studie van mijn eerste keuze. Ik moest cijfers laten zien, enkele opdrachten doen en kreeg een gesprek. Daarin bespraken we voorbeelden uit de praktijk.

Handdrogers

Ze vroegen bijvoorbeeld wat ik vond van verschillende soorten handdrogers  in openbare ruimten zoals restaurants. De apparaten die lucht blazen vind ik beter dan die met rollen papier. Als verbetering zou ik bij de laatste een mechaniekje plaatsen dat aangeeft wanneer het papier bijna op is.

"Misschien zoek ik in het tweede jaar een kamer."

Kamp scouting

Deze zomer ga ik op kamp met de scouting, daar heb ik veel zin in. Daarna op vakantie naar Groningen met vrienden. Als ik tijd over heb ga ik meer werken. Nu werk ik twee uur per week bij een distributiecentrum/ annex webshop. Ik pak daar pakketjes in en maak ze klaar voor verzending. We gaan ook nog een lang weekend met mijn twee broertjes en zusje naar Spanje. En misschien met een vriendin naar Groot-Brittannië; maar daar hebben we nog niks over afgesproken.

Tweede jaar op kamers

Mijn plan is om volgend jaar op en neer te reizen tussen Delft en Leiden. Dan kan ik even kijken hoe alles gaat en waar kamers te vinden zijn. Misschien zoek ik in het tweede jaar een kamer. Ik denk dat ik ook lid word van een studievereniging, daarin zitten alleen mensen met dezelfde studie. Dan krijg ik korting op mijn studieboeken. Ik maak me niet echt druk over mijn toekomstige studieschuld. Ik verwacht dat ik wel een goede baan vind als ik klaar ben met mijn studie.”

Blog: Charlotte blikt terug op haar eerste jaar: “Ik heb veel Britse vrienden gemaakt.”

Charlotte Schapendonk (18) studeert Filosofie in Engeland. “Komende week is het eindbal, dan gaan we samen uit eten en daarna chique gekleed de stad in. Daar verheug ik me op.”

“Ik vroeg onlangs een van mijn studiegenootjes waar hij zich meer thuis voelde: Sheffield of de plek waar hij vandaan kwam, ergens in Zuid-Engeland. Hij vertelde dat thuis iedereen zijn eigen weg was gegaan, waardoor hij het contact was verloren. Terwijl hij in Sheffield blijkbaar nog niemand had gevonden met wie het klikte: een duidelijk gevalletje van homesickness dus. Voor mij is het precies andersom. Ik heb juist veel nieuwe vrienden gemaakt, vooral Britse. Toen ik aankwam in Sheffield na de paasvakantie wachtten zij me op bij het station om mij mee uit eten te nemen. Dat is nog eens thuiskomen.

Geen onvoldoendes
Op dit moment zit ik op mijn kamer te studeren voor de naderende eindexamens. Ik maak me niet te veel zorgen. Als je oplet tijdens colleges, je leeswerk op orde houdt en je ideeën duidelijk kunt beargumenteren in filosofische kwesties, kom je dit jaar een heel eind. Ik heb nog geen onvoldoendes gehaald en moet nog een paar modules afronden. Onder andere Film, Religiewetenschappen en een van mijn favoriete modules Seks en Filosofie; die niet alleen gaat over seks, maar ook over geslachtsidentiteit, de aard van je persoonlijkheid, prostitutie en seksuele voorkeuren. Super interessant allemaal.

"De Brexit maakt het waarschijnlijk moeilijker om hier een visum te krijgen."

Zesjescultuur
Het toetsingssysteem in Engeland is anders dan in Nederland. Dit jaar hoef ik bijvoorbeeld maar veertig procent van iedere toets te halen; ongeveer een 5.5 in Nederland. Alles daarboven telt niet mee voor het eerste jaar. De universiteit wil graag dat iedereen in het eerste jaar kan meekomen. Veel mensen hebben nog nooit eerder filosofie gedaan. Een beetje een zesjecultuur dus, maar in de jaren daarna wordt wel meer van je verwacht.

In het tweede jaar haken veel mensen af, omdat de stof pittiger wordt, het tempo hoger en je opeens veel dieper op de stof ingaat. Wel kies je zelf de vakken waarop je je wilt focussen.

Bekijk fotoreeks
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...

Pubquiz
Je kunt veel naast je studie doen; ik ga volgend jaar bijvoorbeeld filosofielessen op basisscholen geven. Je kunt ook scripties beoordelen voor publicatie, zodat mensen uitgedaagd worden om zich extra in de stof te verdiepen. Het scheelt veel dat iedereen in mijn jaar de studie zo leuk vindt, want daardoor is iedereen gemotiveerd. Ik ben lid van een superleuke studievereniging en trots dat ik genoeg stemmen heb gekregen om deel uit te maken van de commissie. Dat betekent dat ik nu aanspreekpunt ben en drager van de mascotte. Ik moet ervoor zorgen dat zo veel mogelijk studenten naar onze evenementen komen. Zo ben ik afgelopen februari met ouderejaars een weekend naar Budapest geweest, zijn er verschillende pubquizes geweest en is aankomende week het eindbal, waarbij iedereen samen uit eten gaat en daarna chique gekleed de stad in. Ik verheug me erop.

Brexit
Ik heb nog geen enkel idee of ik in Sheffield blijf nadat ik afgestudeerd ben. De Brexit maakt het waarschijnlijk moeilijker om hier een visum te krijgen. Een zwerver vroeg mij laatst wel ten huwelijk, dus daar kan ik altijd nog op ingaan.”

Open dagen

Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
31 mrt 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Webinar Tuinbouw en Akkerbouw
31 mrt 2020
Wageningen University & Research
Meeloopdag Bos- en Natuurbeheer
1 apr 2020
Wageningen University & Research
Cancelled | Soil,Water,Atmosphere event
1 apr 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Kennismakingsdag Ad Tourism Management
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Marnix Academie
Afgelast | Informatiebijeenkomst dt pabo
3 apr 2020
De Haagse Hogeschool
Open Dag (afgelast, wellicht virtueel)
3 apr 2020
hogeschool Windesheim
Open dag Zwolle (afgelast)
3 apr 2020
Hanzehogeschool Groningen
Open Dag (afgelast)
3 apr 2020
Hogeschool Tio
Afgelast | Proefstuderen Tio Amsterdam
3 apr 2020
Academie Verloskunde (AVAG)
Afgelast | Open dag
4 apr 2020
Hogeschool Leiden
Open Dag (afgelast)
4 apr 2020

Colofon

Uitgave

Qompas Magazine #6 schooljaar ’16-‘17 juni editie

QM! is een uitgave van Qompas StudieKeuze, dé online lesmethode voor studie- en beroepskeuze, en verschijnt drie keer per jaar.

Fotografie

Charlotte Schapendonk, Rob Bosboom

Tekst

Mayke Calis

Eindredactie

Mirjam Bergervoet, Mayke Calis

Technische ondersteuning

André van der Plas, Rob Bosboom, Maurice van de Ree

Advertenties/advertorials

Neem contact op met: hogeronderwijs@qompas.nl
of: Jeike Wink: jcw@qompas.nl
Dorothy Pillen- Warmerdam: dpw@qompas.nl

Met dank aan

Charlotte Schapendonk, Coen Teeuw, Femke van der Wolde, Julia de Bluts, Laurens den Brok, Myrna Reinhard, Nick Veldheer, Noortje Laureijs, Nynke Klijn, Sarah Guest, Vivien Waszink

Neem contact met ons op

Contactpersoon: Mirjam Bergervoet
Delftse Jaagpad 1e
2324 AA Leiden

T +31 (0) 71 - 581 55 81
info@qompas.nl

www.qompas.nl

Vorige edities

magazine cover

QM januari 2017

magazine cover

QM september 2016

magazine cover

Qompas Magazine Schooljaar 2015 - 2016

magazine cover

QM juni 2017

U gebruikt een verouderde browser, daardoor is QM! helaas niet leesbaar.

Tip: Installeer een webbrowser die up to date is, zoals bijvoorbeeld de nieuwste Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome.