Qompas Magazine #3

Schooljaar 2015 – 2016
Autonome beeldende kunst: Van ’s ochtends tot ‘s avonds in het atelier
Advertorial
“Recht is in de praktijk veel spannender dan veel mensen denken.”

Studie en beroep in beeld: juridisch adviseur

"Mensen helpen. Met echt advies."

Als jurist bij het servicecenter van ARAG is Eline van Bochove (24) het grootste deel van de dag het eerste aanspreekpunt voor verzekerden met hulpvragen. "Het leukste aan dat werk is de afwisseling: mensen bellen voor een scheiding, maar ook voor een arbeidsgeschil, of vanwege een volkomen verkeerd afgelopen kappersbezoek."

"Ik geef juridisch advies aan de persoon aan de andere kant van de lijn: wat is uw rechtspositie, wat kunt u zelf doen, wat kunnen wij voor u betekenen? We werken met zo’n vijftig mensen bij het servicecenter," vertelt Eline verder. "Allemaal juristen. Bij ARAG krijg je dus meteen een inhoudelijke expert aan de lijn. En als ik iets niet weet, vraag ik het na of zoek ik het op!"

"We leren om te gaan met boze en verdrietige mensen aan de telefoon."

Rechtshulp

"Als blijkt dat een zaak verder gaat dan telefonisch advies, dan schakelen wij de collega’s van de afdeling Rechtshulp in. Die juristen gaan de zaak echt behandelen. Zij gaan ook mee naar een zitting als het zo ver komt. Ik denk dat ik uiteindelijk wel op die afdeling zou willen werken. Maar ik ben nu pas zes maanden bij ARAG en ik vind mijn huidige functie juist ideaal vanwege de afwisseling en alle verschillende verhalen die ik te horen krijg. Die helpen me om het vak en het bedrijf optimaal te leren kennen."

"Ook mijn takenpakket is gevarieerd: mijn 'beluurtjes' wissel ik af met dekkingsbeoordelingen: ik bestudeer of een bepaalde concrete situatie gedekt wordt door de verzekering en zo nee, wat we dan wél voor deze persoon kunnen betekenen. Dat betekent vaak dat ik de wetboeken induik. Ook heel boeiend werk, want daarbij ga ik weer echt terug naar de basis van het vak."

Geen dekking, wel geholpen

"Het leuke is dat we mensen bijna altijd verder kunnen helpen. Ook als een voorval níet gedekt blijkt te zijn. Vorige week nog belde een mevrouw me terug omdat ze zo goed geholpen was met mijn tips. Mensen helpen met echt advies geeft voldoening, want het komt regelmatig voor dat ze aan de telefoon in huilen uitbarsten als ze uitleggen wat hun overkomen is."

Jurist

"Als ik vertel dat ik jurist ben, denken vrienden en kennissen vaak aan een advocaat of een rechter in een toga. Bij het bestaan van mijn functie staan ze vaak niet stil. Toch vind ik mijn werk veel leuker, omdat je heel verschillende zaken krijgt en er vaak helemaal geen rechtszaak aan te pas hoeft te komen om iets op te lossen. Ik heb niet altijd jurist willen worden: mijn neef overtuigde me om eens met hem mee te kijken bij een meeloopdag van zijn studie Rechten. Toen ik met casussen aan de slag mocht, merkte ik dat recht in de praktijk veel spannender is dan ik gedacht had. Toen was ik om!"

Beginnen en verder ontwikkelen

"Voordat ik bij ARAG kwam werken, heb ik stage gelopen bij de rechtbank in Arnhem, sector Kanton. Die houdt zich ook bezig met recht dat heel dicht bij de mensen staat. Helaas was er daar na mijn stage geen mogelijkheid om te blijven. Uiteindelijk kwam ik bij Douwe Egberts terecht als juridisch administratief medewerker. Een leuke functie, maar voor mij te weinig juridisch. Bovendien was de link met mensen bij Douwe Egberts minder en ging het vooral om contracten en koffiemachines. Toen ik de vacature bij het servicecenter van ARAG zag, solliciteerde ik meteen. Vanaf het begin ben ik heel goed begeleid. Eerst kijk en luister je mee. Daarna ga je zelf aan de slag terwijl er iemand met jou meekijkt en –luistert. En iedere paar maanden worden onze gesprekken opgenomen en met een coach besproken om de kwaliteit van ons werk nog verder te verbeteren."

"Bij ARAG investeren ze in kennis van het vakgebied. Zo krijgen we nu scholing over de actuele veranderingen in het arbeidsrecht, maar ik heb ook trainingen gehad over het omgaan met boze en verdrietige mensen aan de telefoon. Heel leerzaam, want als je hier komt werken is dat allemaal nieuw. De onderlinge sfeer hier bij ARAG is trouwens ook goed: er zijn zelfs gezamenlijke sportactiviteiten, zoals tennis."

Kijkje nemen?

"Wie eens een kijkje wil nemen bij ARAG, is van harte welkom. Je kunt beginnen met het bekijken van het filmpje hierboven. Daarin vertellen mijn collega's over de verschillende functies in ons bedrijf. Wil je meer? Informeer dan eens naar de vele stageplekken die we jaarlijks bieden. Zowel het filmpje als een stageplek bij ARAG zou ik zeker aanraden als jurist worden je misschien aanspreekt. Per slot van rekening moest ik het vak ook in de praktijk ervaren om te zien hoe boeiend het is!"Over rechtsbijstand en ARAG

Omdat juridisch advies vaak erg duur is, sluiten veel mensen een rechtsbijstandverzekering af. Je krijgt juridisch advies bij bijvoorbeeld ontslag, een miskoop of een burenruzie. ARAG is een juridische dienstverlener met meer dan 600 medewerkers die vanuit vestigingen in Amsterdam, Leusden, Breda en Roermond juridisch advies geven aan particuliere en zakelijke klanten.

Studies waarmee je in aanmerking komt voor een juridische functie bij ARAG zijn Hbo-Rechten of Nederlands Recht (wo).

  

Advertorial
"Wij geloven dat techniek de kwaliteit van leven kan verbeteren."

Studie en beroep in beeld: engineering

"We kunnen alles maken!"

Ruurd Bell, Laurean Serné en Mike Oudshoorn ontmoetten elkaar tijdens de opleiding Engineering op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels is het vier jaar later en zijn ze samen – al tijdens hun studie – een bedrijf 'illi Engineering' begonnen: ze ontwikkelen en produceren interactieve muren die vooral in de zorgsector worden toegepast.

Op naar een betere muur

Als afstudeeropdracht kregen de jongens de kans een bestaande zorgmuur van een zorginstelling te verbeteren. Een mooie opdracht vonden ze, want ze zagen hoe rustgevend de muur werkte, en hoe die – zelfs anders norse – bejaarde mensen liet ontspannen. Maar de muur kon interactiever. Met de kennis die de jongens via hun bedrijf en studie hadden opgedaan, maakten ze een technisch hoogstaandere variant.

"Onze muren zorgen voor interactie met de persoon die ervóór staat."

PIM

Veel ouderen met dementie dwalen rond in het verpleeghuis. Of ze raken - met de huidige krappe personeelsindeling - in een sociaal isolement. De Persoonlijke Interactieve Muur (PIM) geeft zintuigelijke prikkels en biedt een ideale aanvulling. Met bewegingssensoren wordt bijvoorbeeld een televisiescherm geactiveerd met vertrouwde beelden. Ieder half uur rinkelt een ouderwets telefoontoestel op de muur. "In het zorgcentrum zagen we meteen hoe dementerende mensen op onze muur reageerden. Een norse, afstandelijke mevrouw begon ineens hele verhalen te vertellen toen ze foto’s van Zuid-Afrika op het beeldscherm zag. Wat bleek? Ze had daar acht jaar gewoond. Vervolgens hebben we persoonlijke oude foto’s in ons ontwerp verwerkt. Dankzij onze samenwerking met een softwarebedrijf is dat nu ook technisch goed uitvoerbaar. En we kunnen nog veel coolere dingen laten gebeuren via de muur. Bijna niets is onmogelijk, we kunnen alles maken!"

Eindeloze mogelijkheden

Dat de mogelijkheden inderdaad eindeloos zijn, bewijzen Ruurd, Laurean en Mike met hun andere producten. Na PIM volgde KIM, een interactieve muur speciaal voor kinderen tot vier jaar. Spelenderwijs leren kinderen woorden, cijfers en vormen kennen. Een nieuw product is MIS, een kleinere vorm van de interactieve muur die je als magisch interactief schilderij aan de muur kunt hangen.

Bekijk fotoreeks
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...

Nuttige studie

De opleiding Engineering bleek op dit alles een goede voorbereiding. Laurean: "Wil je een dergelijke muur maken, dan heb je theoretische kennis nodig van wiskunde, statica en dynamica." Mike: "Tijdens practica leerden we werken met allerlei materialen, machines en werkbanken. We kenden dus de ontwerpmogelijkheden en dat kwam mooi van pas. De stalen profielen voor de 'muurmodules' hebben we bijvoorbeeld zelf gemaakt en doorontwikkeld en nu hebben we een slimme en praktische modulaire opbouw."

Blijven ontwikkelen

Ruurd: "De eerste maanden waren we vooral bezig met het verkopen van ons product. Verzorgingstehuizen zijn superenthousiast, maar er is vaak weinig budget. Of ze willen de muur pas in de toekomst afnemen. We moeten ook nú business maken, dus ontwikkelden we de afgelopen maanden een nieuw product: de MIS!" Laurean: "Het is zo gaaf dat iets wat jij hebt gemaakt zoveel positieve reacties bij mensen ontlokt. Onze PIM zagen we al in actie in het verzorgingstehuis en ook KIM, die in een kinderdagverblijf staat, werd enthousiast ontvangen door kinderen, ouders en juffen. Op zulke momenten zien we ons motto terug in de praktijk, namelijk dat techniek de kwaliteit van leven kan verbeteren."

"Engineering = bedenken + ontwerpen + ontwikkelen + testen!"

Start-up Tech Centre

De HvA stimuleert ondernemerschap bij haar studenten. Zo kregen de jongens al tijdens de studie hulp bij het opzetten van hun bedrijf. Ruurd: "Bij de oprichting van illi heeft Start-up Tech Centre ons geholpen met workshops over ondernemen, maar ook met de locatie waar we nu kantoor houden en met het gebruik van de machines op de HvA."Contact

Ruurd, Mike en Laurean: "Heb je ideeën over toepassingen of plaatsingsmogelijkheden? We houden ons aanbevolen! Kom gerust eens bij ons buurten in Amsterdam, of volg ons via Facebook of de website!"

Advertorial
“Binnen twee seconden kan het hier van vredig in extreem hectisch veranderen”

Studie en beroep in beeld: opleiding tot recoveryverpleegkunde

Vinger aan de pols

Wanneer ze als kind viel, wilde ze liever een mitella dan een pleister. Toch wees weinig erop dat Jasmine North (32) ooit de verpleging in zou gaan. "Ik studeerde af in Sociaal Pedagogisch Werk en ging met gehandicapten werken. Na verloop van tijd ergerde ik me steeds meer aan mijn eigen gebrek aan medische kennis en wilde ik graag in een ziekenhuis aan de slag. Reden genoeg voor een volgende studie: hbo-verpleegkunde. Drie jaar terug besloot ik me verder te specialiseren met de eenjarige opleiding tot recoveryverpleegkundige."

Vitale functies

"Recoveryverpleegkunde houdt in dat je patiënten verpleegt vlak voor en na een operatie. De anesthesist brengt patiënten rechtstreeks vanuit de operatiekamer (OK) bij ons op de afdeling, waar wij hun vitale functies in de gaten houden: lichaamstemperatuur, hartritme, bloeddruk, zuurstofgehalte en ademhaling. Je moet snel prioriteiten kunnen stellen en tegen stress kunnen; binnen twee seconden kan het hier van rustig in extreem hectisch veranderen."

"Het is in dit werk ook handig als je affiniteit hebt met de apparatuur waarmee je de toestand van de patiënt in de gaten houdt. Ondanks dat je eigen klinische blik op een patiënt heel belangrijk is, ben je anderzijds ook op de apparaten aangewezen. Met dat technische aspect had ik niet eerder op deze manier te maken gehad. Daarnaast is het leren 'lezen' van de mogelijke hartritmes een vak apart. Het duurde even voordat ik daar handig in werd, maar nu ik het door heb, vind ik het één van de interessantste onderdelen, naast het beademen van patiënten."

"Het leukste aan mijn werk vind ik de variatie: mensen blijven gemiddeld maar anderhalf uur op de Recovery, dan komen er weer andere patiënten."

Focus

"Tijdens de opleiding zit je in een klas van ongeveer twintig mensen met een mbo of hbo- verpleegkunde-achtergrond. Iedereen is gefocust en heeft bewust voor deze opleiding gekozen. Dat zorgt voor een gedreven mentaliteit. Maar het is daarnaast ook erg gezellig onderling!"

"Tijdens je opleiding tot recovery verpleegkundige werk je 36 uur per week, waarvan 1 dag school is. Je mag trouwens ook minder uren werken, maar dan duurt de opleiding langer! Ik vond het werken + leren een goede combinatie: de theorie die op school behandeld wordt, kun je meteen in de praktijk brengen."

Theorie, groepsopdrachten en scriptie

"De theorielessen kregen we van interne en externe docenten. Ze gingen over bijvoorbeeld hartritmes en beademing. Als praktische aanvulling daarop werkten we regelmatig in groepen aan praktijkcases. Stel dat iemand na een complexe kaakoperatie op de Recovery wordt binnengebracht, waar moet je als verpleegkundige dan allemaal op letten en wat moet je doen? We maakten dan een overzicht van de checks en taken, zoals het controleren van het hartritme, de bloeddruk en de beademing, het nakijken van de wond en wat je moet doen als die ineens ernstig gaat bloeden. Zo’n case moesten we tot slot presenteren aan onze studiegenoten."

"De opleiding wordt afgesloten met een scriptie. Mijn scriptie ging over 'postoperatieve urineretentie'. Met een echo controleren we of de blaas van de patiënt na de operatie niet te vol zit. Anders moet die door middel van katheterisatie geleegd worden. Typisch een aspect waar mensen niet aan denken als ik vertel over mijn werk. Er komt echt veel bij kijken!"

Variatie

"Het leukste aan mijn werk vind ik de variatie: mensen blijven gemiddeld maar anderhalf uur op de Recovery, dan komen er weer andere patiënten. Het gaat steeds om verschillende ingrepen. Van laag complex tot hoog complex. Het UMC staat bekend om de neurochirurgische ingrepen, maar we voeren nog talloze andere ingrepen uit, van elk specialisme. Daardoor blijft het zo uitdagend en afwisselend."

"Waarschijnlijk wil ik in de toekomst nog verder studeren; meer leren over de verschillende soorten beademing bijvoorbeeld. Maar voorlopig vind ik het hier nog erg boeiend! Als je verpleegkundige bent en eens een dag bij ons wilt meelopen, kun je dat altijd aanvragen. Eens kijken of je het net zo afwisselend vindt als ik!"

  

Open dagen

Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
31 mrt 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Webinar Tuinbouw en Akkerbouw
31 mrt 2020
Wageningen University & Research
Meeloopdag Bos- en Natuurbeheer
1 apr 2020
Wageningen University & Research
Cancelled | Soil,Water,Atmosphere event
1 apr 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Kennismakingsdag Ad Tourism Management
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Marnix Academie
Afgelast | Informatiebijeenkomst dt pabo
3 apr 2020
De Haagse Hogeschool
Open Dag (afgelast, wellicht virtueel)
3 apr 2020
hogeschool Windesheim
Open dag Zwolle (afgelast)
3 apr 2020
Hanzehogeschool Groningen
Open Dag (afgelast)
3 apr 2020
Hogeschool Tio
Afgelast | Proefstuderen Tio Amsterdam
3 apr 2020
Academie Verloskunde (AVAG)
Afgelast | Open dag
4 apr 2020
Hogeschool Leiden
Open Dag (afgelast)
4 apr 2020

Colofon

Uitgave

Qompas Magazine jaargang 3 schooljaar ’15-‘16

QM! is een jaarlijkse uitgave van Qompas StudieKeuze, dé online lesmethode voor studiekeuze en loopbaan oriëntatie.
De eerstvolgende uitgave verschijnt in september 2016.

Fotografie

Rob Bosboom, Laura Hospes (Laura Hospes Photography), Niki Medendorp, LKvV, illi Engineering, ARAG, Avans Hogeschool, Keke van der Ven.

Tekst

Mayke Calis, Mélanie van den Haak (Texcellent) en Elif Isitman.

Eindredactie

Mirjam Bergervoet, Boris Eustatia.

Technische ondersteuning

Bas Haasnoot, Osage, Maurice van de Ree, Rob Bosboom

Advertenties/advertorials

Met dank aan

Alexander Stromberg, Ardin Mourik (kenniscentrum en brancheorganisatie studentenhuisvesting Kences), ARAG, Avans Hogeschool, Cindy Beemsterboer, Daphne Janssen, Dick Tissink, Eline van Bochove, Els Klop, Gijs Dreijer, Hogeschool van Amsterdam, Isa Roeterdink, Isabelle Blom, Jan Willem Bruggeman, Jasmine North, Jolanda Roelofsen, Keke van der Ven, Laurean Serné, Leanne Dekker, Lex Hesterman, Linda Kruythoff, Lucas Martens, Luke Langeveld, Marlou Tibbe, Mike Oudshoorn, Nibud, Niki Medendorp, Rosanne Som de Cerff, Ruben Meenink, Ruurd Bell, Sam Grylak, Sijmen Mulder, Stephen Skocpol, Tessie Schuurs, Thijs Huizing, Travel Active, UMC Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Victor de Lange, Zala Pamir.

Neem contact met ons op

Contactpersoon: Mirjam Bergervoet
Delftse Jaagpad 1e
2324 AA Leiden

T +31 (0) 71 - 581 55 81
info@qompas.nl

www.qompas.nl

Vorige edities

magazine cover

QM januari 2017

magazine cover

QM september 2016

magazine cover

Qompas Magazine Schooljaar 2015 - 2016

magazine cover

QM juni 2017

U gebruikt een verouderde browser, daardoor is QM! helaas niet leesbaar.

Tip: Installeer een webbrowser die up to date is, zoals bijvoorbeeld de nieuwste Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome.