Qompas Magazine #3

Schooljaar 2015 – 2016
Hoe vind je een studentenkamer?

Studiekeuze

Een studie kiezen. Hoe doe je dat?

Als scholier moet je steeds jonger weten wat je wilt studeren. Vroeger kon je die keuze nog uitstellen tot aan de bovenbouw, maar nu moet je er al bij de keuze van je profiel rekening mee houden. Hoe doe je dat als je nog geen flauw idee hebt?

Er zijn altijd klasgenoten die al precies weten wat ze willen studeren en wat ze later gaan doen. Misschien is dat bij jou niet het geval en heb je ook geen idee hoe je het moet aanpakken. Om te beginnen kost het zoeken van de juiste studie tijd. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat het een keuze is die doorgaans de rest van je leven bepaalt.

Leerlingen die niet weten wat ze willen, adviseert decaan Dick Tissink van het Haagse Christelijk College De Populier, de testen van Qompas in te vullen. Daarin komt onder andere naar voren wat je interesses zijn en wat je goed kan. "Met dat in je achterhoofd kun je gemakkelijker keuzes maken."

Studiekeuzetest

Uit de studiekeuzetest van Qompas rolt een top twintig aan studies die op grond van je antwoorden in meer of mindere mate bij je passen. Bedenk per studie waarom ze wel of niet kloppen. Veeg als vwo’er de hbo-studies niet meteen van tafel. Ook voor vwo’ers kunnen de wat meer praktijkgerichte hbo-studies geschikt zijn. Probeer daarna een top drie van studies te maken met als belangrijkste uitgangspunten: Vind ik het leuk? Ben ik er goed in? Kan ik er later een baan in vinden? Die laatste vraag vereist wellicht nog wat onderzoek. Opleidingen geven van de arbeidskansen soms een iets te rooskleurig beeld. Ouderejaarsstudenten hebben daar vaak een goed beeld van.

"Maak een top drie met als belangrijkste uitgangspunten: Vind ik het leuk? Ben ik er goed in? Kan ik er later een baan in vinden?"

Voorlichtingsactiviteiten

Ga vervolgens met je top drie aan de slag. Bezoek een open dag en een meeloopdag; dan loop je letterlijk een dag met een student mee zodat je een goed idee krijgt van de studie. Ook kun je gedurende een bepaalde periode 'proefstuderen'. "Houd rekening met je sterke en zwakke kanten als je naar open dagen gaat," adviseert Tissink. "Stel veel vragen, aan docenten, maar ook aan studenten. Zou jij een dergelijke studie af kunnen maken? En zeven tot tien jaar in een bepaald beroep willen werken?" Bedenk ook welke stad je leuk vindt om in te wonen.

"Onderneem zo veel mogelijk verschillende acties," adviseert onderwijsadviseur Cindy Beemsterboer van Qompas. "Dat werkt het beste om een goede studiekeuze te maken. Een gesprek met je mentor of decaan, een studiekeuzetest invullen, open dagen en meeloopdagen bezoeken, gesprekken met studenten. Maar praat vooral ook met je ouders en vrienden. Wat vinden zij dat bij jou past?"

De knoop doorhakken

Decaan Tissink vraagt de notoire twijfelaars bij een gesprek vaak een vriend of vriendin mee te nemen. "Een leerling van mij twijfelde erg over de studie psychologie in Leiden of Amsterdam. Die van Amsterdam stond beter bekend, maar die in Leiden had een keuzevak dat haar erg aansprak. Door er al plussend en minnend met zijn drieën over te praten, hakte deze leerling na het gesprek de knoop door."

Studeren / studentenstad

Wat kost studeren?

Studeren was al geen vetpot, maar met de invoering van het leenstelsel, waarbij de basisbeurs heeft plaats gemaakt voor een lening, is het nog duurder geworden. Hoe zorg je ervoor dat je je schuld binnen de perken houdt, maar toch prettig kunt rondkomen?

Boos en teleurgesteld was Marlou Tibbe (18) in januari van dit jaar toen ze hoorde dat het leenstelsel werd ingevoerd. Haar studieschuld zag ze van de een op de andere dag met ongeveer 12.000 euro per jaar stijgen. Ze woont in Oldenzaal, dus thuis blijven wonen terwijl ze criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam gaat studeren, was geen optie. Ze draait vrijwel helemaal zelf op voor alle studiekosten en haar levensonderhoud. Haar ouders betalen misschien een heel klein deel. Marlou is van plan maximaal te lenen (1.016 euro), omdat de huurprijzen in Amsterdam zo hoog zijn. Stel dat zij gedurende vier jaar 1.000 euro per maand leent, dan houdt ze na vier jaar een schuld over van ruim 48.000 euro. Als zij vijftien jaar zou willen doen over het aflossen, betaalt ze gedurende die tijd minimaal 270 euro per maand. De rente niet mee gerekend.

Onaangenaam verrast

Veel studenten waren net als Marlou onaangenaam verrast door de invoering van het nieuwe leenstelsel. De basisbeurs is met ingang van dit studiejaar vervangen door een lening. Studenten behouden wel hun ov-kaart. De aanvullende beurs van maximaal 378 euro voor studenten met minder vermogende ouders blijft wel bestaan als gift. Studenten moeten dan binnen tien jaar afstuderen. Studenten mogen in het nieuwe leenstelsel 35 jaar doen over de terugbetaling van hun studieschuld. Dat is veel langer dan voorheen (15 jaar), maar betekent wel dat studenten soms tot na hun 55e aan het aflossen zijn.

Voor Ruben Meenink (18) uit Hengelo (Gld) is dat geen probleem. "Je kunt goedkoop lenen en als het goed is, krijg je later een goede baan, waardoor je het bedrag kunt aflossen," zegt hij. Komend jaar gaat hij fysiotherapie studeren in Heerlen en hij wil daar ook op kamers. Zijn vader betaalt de huur van zijn kamer. Het collegegeld van 1.930 euro heeft Ruben geleend. Voor zijn levensonderhoud is hij van plan 250 euro per maand te lenen. "Mijn broer, die ook op kamers woont, heeft gezegd dat dit voldoende is."

"Studeren kost volgens Nibud gemiddeld 980 euro per maand als je op kamers gaat."

Kamerhuur grootste kostenpost

"Leen bewust," zegt een woordvoerder van het budgetvoorlichtingsbureau Nibud. "Wees je bewust van de verleiding om meer te lenen. Misschien lijkt het niet uit te maken of je 20.000 of 25.000 euro leent, maar later kan dat vele maanden aan afbetalingen en dus aan euro’s schelen. Voor aankomende studenten kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel zij per maand kwijt zijn aan vaste lasten en overige kosten." Als je op kamers gaat wonen, is de huur de grootste kostenpost. Studeren kost dan volgens het Nibud gemiddeld 980 euro per maand. Het is goed om van te voren te bespreken of en hoeveel je ouders willen bijbetalen en hoeveel je kunt verdienen met een bijbaan. Het Nibud heeft op zijn site een tabel waarop de gemiddelde uitgaven van studenten te zien zijn.

_________________________________________________________

Adviezen van het Nibud

 

 • Als je gaat lenen, doe dat dan alleen bij DUO. Daar is de rente laag.
 • Schrijf je inkomsten en uitgaven op. Dat creëert overzicht en je komt erachter waar je mogelijk kunt bezuinigen. Ook of je nog belastinggeld kunt terugvragen.
 • Roep bij financiële vragen hulp in van je ouders of de decaan.
 • Pas op met kostbare vakanties, etentjes en dure aankopen.
 • Koop studieboeken tweedehands of leen ze in de bibliotheek. Controleer vooraf op je opleiding of een oudere druk uitmaakt.
 • Zoek uit waar je korting krijgt als student, bijvoorbeeld bij een (studenten)sportvereniging, kapper, bioscoop of eetcafé.
 • Bekijk of je recht hebt op huurtoeslag of zorgtoeslag.
 • Neem je eigen lunch mee van huis.
 • Betaal je rekeningen op tijd.
 • Zorg dat je naast je bijbaan voldoende tijd overhoudt voor je studie.
 • Gebruik de nieuwe Geldwijzer Studenten van het Nibud. Daarin staat alle informatie over geld en studeren. Bestel hem via www.nibud.nl/studenten.

_________________________________________________________

Voorbeelden van de eventuele kosten per maand

 

wereldkaart

Studeren / studentenstad

Wat ga jíj studeren?

Het einde van je middelbareschooltijd komt in zicht. De wereld ligt aan je voeten, je kunt worden wat je maar wilt. Nu mag jij bepalen hoe jouw werkende bestaan er later uit gaat zien. Maar welke van de honderden wo- en hbo-opleidingen kies je? Hoe bepaal je wat je eerste keuze wordt? En zorg je ook voor een plan B? Ga je meteen op kamers of blijf je thuis wonen? Waar verheug je je het meest op? Waar zie je tegenop? En, horrorscenario: wat als je zakt? Vier eindexamenkandidaten van vorig jaar praten je bij aan de hand van hún keuzes en ervaringen.

Luke Langeveld

Alexander Stromberg

Thijs Huizing

Luke Langeveld kiest voor fysiotherapie in Amsterdam

"Naast school vul ik mijn dagen vooral met voetbal," vertelt Luke Langeveld, 17 jaar. "Een neef van me studeert fysiotherapie. Het leek me een interessante studie, vooral omdat ik graag sport en de link zie tussen sporten en fysiotherapie. Bovendien ben je veel met mensen bezig, dat past ook bij me. Een tijdje geleden liep ik een enkelblessure op en moest ik zelf naar de fysio. Door die behandeling raakte ik nog meer overtuigd van mijn studiekeuze: ik vind het mooi hoe je als fysiotherapeut resultaat ziet van je werk."

Inmiddels liggen de havo-eindexamens alweer even achter Luke, en heeft hij ook zijn toelatingstesten voor fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam gehaald. "Dat was best pittig, maar het ging goed," vertelt hij. "Alleen ben ik er nu nog niet, want er volgt voor deze studie ook nog een decentrale loting via Duo. Vervelend! Ik heb het gehaald, maar toch ook nog niet. Nu anderhalve maand moeten afwachten is niet relaxed. En mijn plan B is ook nog niet zo strak … "

“Zo’n loting afwachten is vervelend!”

Lekker vanuit huis

"Ik woon in Wilnis, met het OV ben ik zo in Amsterdam. Het nut van op kamers gaan zie ik niet echt in; mijn oudere broer studeert al en woont ook nog thuis. Erg prettig, want thuis is alles voor je geregeld en thuis wonen is goed te combineren met sport. Ik heb trouwens veel zin in het uitgaan in Amsterdam! Nu ga ik meestal stappen in Vinkeveen, van Amsterdam heb ik hoge verwachtingen."

Goed oriënteren

"Een aanrader die ik wil meegeven aan studiekiezers is op tijd te beginnen met je oriëntatie op een vervolgstudie. Niet pas in het examenjaar, dat is te laat en dan heb je het veel te druk met studeren. Ga ook echt naar open dagen en meeloopdagen toe. Ik ben ook in Utrecht naar dezelfde opleiding gaan kijken, maar in Amsterdam spreekt de sfeer me veel meer aan." Lacht: "En dan bedoel ik niet alleen tijdens het stappen, maar ook in de studiebanken!"

Luke: "Mijn wachten is beloond; ik ben ingeloot! Inmiddels een paar echte lesdagen gehad. Heel veel informatie, maar ook erg interessant!"

Alexander Stromberg kiest voor IBA in Rotterdam

De meeste eindexamenkandidaten kiezen eerst een studie en daarna pas een baan. Alexander Stromberg (18) doet het andersom: hij heeft al sinds zijn 15e een eigen bedrijf. "Eerst had ik mijn eigen grafisch ontwerpbureau, en eind vorig jaar heb ik robotwinkel.nl opgericht. Via die website verkoop ik vooral drones, die ik inkoop bij een Nederlandse distributeur of rechtstreeks uit China, Japan en Amerika. Het ondernemen zit in me. Dus heb ik maar een studie gezocht die bij mijn werk past!"

En die vond hij. "Het wordt International Business Administration, een sterk internationaal georiënteerde economische bachelor-opleiding aan de Erasmus Rotterdam School of Management. Het feit dat ik al zo lang de drive heb om te ondernemen, plus het feit dat ik het superleuk vind om met mensen uit andere landen te (net-)werken, maakten mijn keuze lekker makkelijk," aldus Alexander.

Groningen?

"Ik heb nog wel getwijfeld over de locatie: ik ben bijvoorbeeld ook in Groningen gaan meelopen als 'Student for a day'. Een vriend van me viel voor de Groningse versie, ik als een blok voor de Rotterdamse uitvoering. Die keuze is heel persoonlijk. Ik vond het erg leuk dat in Rotterdam bijna alle studenten buitenlands zijn en ook de docenten uit alle hoeken van de wereld komen. Dat geeft een compleet andere sfeer, al is het moeilijk om die precies te duiden. Mijn docent Nederlands omschreef Rotterdam als 'harder en zakelijker'. In ieder geval voelde het gewoon alsof ik daar thuishoorde. Gelukkig dat ik het via 'Student for a day' heb getest!"

“Het ondernemen zit in me. Dus heb ik maar een studie gezocht die bij mijn werk past!”

Op kamers

“Aangezien ik in Rotterdam ga studeren en mijn ouders in Apeldoorn wonen, moét ik bijna wel op kamers. Niet dat ik het erg vind! In Rotterdam schijnen ze vlak van te voren pas bekend te maken welke kamers vrij komen, dus ik heb er nu nog geen. Maar ik heb al wel uitgerekend wat het studeren me ongeveer gaat kosten. Ik kan zelfs nog wat spaargeld overhouden, ook als ik regelmatig ga stappen.”

Handen vol

“Het eerste jaar ga ik nog maar niet bij een vereniging. Ik vind het soms best moeilijk om mezelf te motiveren en deze studie vereist 25 uur zelfstudie in de week. Dus ik denk dat ik mijn handen vol heb aan het studeren zelf, in combinatie met het op kamers wonen!”

Alexander: "Ik ben aangenomen én ik heb een hele toffe kamer gevonden. Het studeren én genieten kunnen beginnen!"

Thijs Huizing kiest voor de pabo in Deventer

“Als je mij aan de telefoon hebt, is het niet goed,” zei zijn mentor tegen Thijs. En inderdaad: Thijs bleek gezakt te zijn voor zijn havo-eindexamen. “Volgend jaar doe ik havo 5 gewoon opnieuw,” reageert Thijs een paar dagen later. “En aan mijn studiekeuze verander ik ook niets. Dat blijft de lerarenopleiding basisonderwijs. Honderd procent zeker!”

“Ik geef voetbaltraining aan een G-elftal,” vertelt Thijs. “Als ik daar aankom, krijg ik meteen knuffels van die kinderen en willen ze direct met me voetballen. Dat vind ik hartstikke leuk. Iets overbrengen aan kinderen zit er van nature in bij mij. Mijn ouders zeggen het ook: ‘Thijs moet iets met kinderen gaan doen, of in ieder geval met mensen werken.’ En ik zou niet weten wat ik leuker zou vinden om te doen dan voor de klas staan.”

“Volgens mij leer je van harde lessen het meest.”

Thuis in Deventer

“Ik woon in Deventer bij mijn ouders en dat blijft volgend jaar dus nog zo. Maar ook als ik het jaar daarna naar de Saxion Hogeschool hier in Deventer ga, blijf ik mooi thuis wonen. Hier wordt voor me gekookt en gewassen en de huur is betaald. Ze zijn alleen best streng, maar dat neem ik op de koop toe. Voorlopig woon ik hier prima.”

Op tijd

“Dat ik gezakt ben, is een harde les. Maar volgens mij leer je van harde lessen het meest. Wat ik ervan wil meegeven aan anderen? Begin op tijd met studeren voor je eindexamens! Ik leerde maar twee uur per dag. Dat was dus te weinig. Volgend jaar heb ik een voorsprong ten opzichte van mijn nieuwe klasgenoten. Dan moét het me lukken. Kan ik daarna eindelijk naar de lerarenopleiding.”

Thijs: “Ik ben het nieuwe schooljaar goed begonnen. Sommige leraren had ik vorig jaar ook. Fijn, want zij weten wat ik kan. Ander voordeel: ik hoef maar vier boeken te lezen! Ik ben vol vertrouwen dat ik dit jaar ga slagen. Met familie en vrienden maken we er zelfs grapjes over!”

  

Open dagen

Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
31 mrt 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Webinar Tuinbouw en Akkerbouw
31 mrt 2020
Wageningen University & Research
Meeloopdag Bos- en Natuurbeheer
1 apr 2020
Wageningen University & Research
Cancelled | Soil,Water,Atmosphere event
1 apr 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Kennismakingsdag Ad Tourism Management
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Marnix Academie
Afgelast | Informatiebijeenkomst dt pabo
3 apr 2020
De Haagse Hogeschool
Open Dag (afgelast, wellicht virtueel)
3 apr 2020
hogeschool Windesheim
Open dag Zwolle (afgelast)
3 apr 2020
Hanzehogeschool Groningen
Open Dag (afgelast)
3 apr 2020
Hogeschool Tio
Afgelast | Proefstuderen Tio Amsterdam
3 apr 2020
Academie Verloskunde (AVAG)
Afgelast | Open dag
4 apr 2020
Hogeschool Leiden
Open Dag (afgelast)
4 apr 2020

Colofon

Uitgave

Qompas Magazine jaargang 3 schooljaar ’15-‘16

QM! is een jaarlijkse uitgave van Qompas StudieKeuze, dé online lesmethode voor studiekeuze en loopbaan oriëntatie.
De eerstvolgende uitgave verschijnt in september 2016.

Fotografie

Rob Bosboom, Laura Hospes (Laura Hospes Photography), Niki Medendorp, LKvV, illi Engineering, ARAG, Avans Hogeschool, Keke van der Ven.

Tekst

Mayke Calis, Mélanie van den Haak (Texcellent) en Elif Isitman.

Eindredactie

Mirjam Bergervoet, Boris Eustatia.

Technische ondersteuning

Bas Haasnoot, Osage, Maurice van de Ree, Rob Bosboom

Advertenties/advertorials

Met dank aan

Alexander Stromberg, Ardin Mourik (kenniscentrum en brancheorganisatie studentenhuisvesting Kences), ARAG, Avans Hogeschool, Cindy Beemsterboer, Daphne Janssen, Dick Tissink, Eline van Bochove, Els Klop, Gijs Dreijer, Hogeschool van Amsterdam, Isa Roeterdink, Isabelle Blom, Jan Willem Bruggeman, Jasmine North, Jolanda Roelofsen, Keke van der Ven, Laurean Serné, Leanne Dekker, Lex Hesterman, Linda Kruythoff, Lucas Martens, Luke Langeveld, Marlou Tibbe, Mike Oudshoorn, Nibud, Niki Medendorp, Rosanne Som de Cerff, Ruben Meenink, Ruurd Bell, Sam Grylak, Sijmen Mulder, Stephen Skocpol, Tessie Schuurs, Thijs Huizing, Travel Active, UMC Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Victor de Lange, Zala Pamir.

Neem contact met ons op

Contactpersoon: Mirjam Bergervoet
Delftse Jaagpad 1e
2324 AA Leiden

T +31 (0) 71 - 581 55 81
info@qompas.nl

www.qompas.nl

Vorige edities

magazine cover

QM januari 2017

magazine cover

QM september 2016

magazine cover

Qompas Magazine Schooljaar 2015 - 2016

magazine cover

QM juni 2017

U gebruikt een verouderde browser, daardoor is QM! helaas niet leesbaar.

Tip: Installeer een webbrowser die up to date is, zoals bijvoorbeeld de nieuwste Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome.