Qompas Magazine #3

Schooljaar 2015 – 2016
Wat kost studeren?

Studeren / studentenstad

Wat kost studeren?

Studeren was al geen vetpot, maar met de invoering van het leenstelsel, waarbij de basisbeurs heeft plaats gemaakt voor een lening, is het nog duurder geworden. Hoe zorg je ervoor dat je je schuld binnen de perken houdt, maar toch prettig kunt rondkomen?

Boos en teleurgesteld was Marlou Tibbe (18) in januari van dit jaar toen ze hoorde dat het leenstelsel werd ingevoerd. Haar studieschuld zag ze van de een op de andere dag met ongeveer 12.000 euro per jaar stijgen. Ze woont in Oldenzaal, dus thuis blijven wonen terwijl ze criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam gaat studeren, was geen optie. Ze draait vrijwel helemaal zelf op voor alle studiekosten en haar levensonderhoud. Haar ouders betalen misschien een heel klein deel. Marlou is van plan maximaal te lenen (1.016 euro), omdat de huurprijzen in Amsterdam zo hoog zijn. Stel dat zij gedurende vier jaar 1.000 euro per maand leent, dan houdt ze na vier jaar een schuld over van ruim 48.000 euro. Als zij vijftien jaar zou willen doen over het aflossen, betaalt ze gedurende die tijd minimaal 270 euro per maand. De rente niet mee gerekend.

Onaangenaam verrast

Veel studenten waren net als Marlou onaangenaam verrast door de invoering van het nieuwe leenstelsel. De basisbeurs is met ingang van dit studiejaar vervangen door een lening. Studenten behouden wel hun ov-kaart. De aanvullende beurs van maximaal 378 euro voor studenten met minder vermogende ouders blijft wel bestaan als gift. Studenten moeten dan binnen tien jaar afstuderen. Studenten mogen in het nieuwe leenstelsel 35 jaar doen over de terugbetaling van hun studieschuld. Dat is veel langer dan voorheen (15 jaar), maar betekent wel dat studenten soms tot na hun 55e aan het aflossen zijn.

Voor Ruben Meenink (18) uit Hengelo (Gld) is dat geen probleem. "Je kunt goedkoop lenen en als het goed is, krijg je later een goede baan, waardoor je het bedrag kunt aflossen," zegt hij. Komend jaar gaat hij fysiotherapie studeren in Heerlen en hij wil daar ook op kamers. Zijn vader betaalt de huur van zijn kamer. Het collegegeld van 1.930 euro heeft Ruben geleend. Voor zijn levensonderhoud is hij van plan 250 euro per maand te lenen. "Mijn broer, die ook op kamers woont, heeft gezegd dat dit voldoende is."

"Studeren kost volgens Nibud gemiddeld 980 euro per maand als je op kamers gaat."

Kamerhuur grootste kostenpost

"Leen bewust," zegt een woordvoerder van het budgetvoorlichtingsbureau Nibud. "Wees je bewust van de verleiding om meer te lenen. Misschien lijkt het niet uit te maken of je 20.000 of 25.000 euro leent, maar later kan dat vele maanden aan afbetalingen en dus aan euro’s schelen. Voor aankomende studenten kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel zij per maand kwijt zijn aan vaste lasten en overige kosten." Als je op kamers gaat wonen, is de huur de grootste kostenpost. Studeren kost dan volgens het Nibud gemiddeld 980 euro per maand. Het is goed om van te voren te bespreken of en hoeveel je ouders willen bijbetalen en hoeveel je kunt verdienen met een bijbaan. Het Nibud heeft op zijn site een tabel waarop de gemiddelde uitgaven van studenten te zien zijn.

_________________________________________________________

Adviezen van het Nibud

 

 • Als je gaat lenen, doe dat dan alleen bij DUO. Daar is de rente laag.
 • Schrijf je inkomsten en uitgaven op. Dat creëert overzicht en je komt erachter waar je mogelijk kunt bezuinigen. Ook of je nog belastinggeld kunt terugvragen.
 • Roep bij financiële vragen hulp in van je ouders of de decaan.
 • Pas op met kostbare vakanties, etentjes en dure aankopen.
 • Koop studieboeken tweedehands of leen ze in de bibliotheek. Controleer vooraf op je opleiding of een oudere druk uitmaakt.
 • Zoek uit waar je korting krijgt als student, bijvoorbeeld bij een (studenten)sportvereniging, kapper, bioscoop of eetcafé.
 • Bekijk of je recht hebt op huurtoeslag of zorgtoeslag.
 • Neem je eigen lunch mee van huis.
 • Betaal je rekeningen op tijd.
 • Zorg dat je naast je bijbaan voldoende tijd overhoudt voor je studie.
 • Gebruik de nieuwe Geldwijzer Studenten van het Nibud. Daarin staat alle informatie over geld en studeren. Bestel hem via www.nibud.nl/studenten.

_________________________________________________________

Voorbeelden van de eventuele kosten per maand

 

wereldkaart

Studeren / studentenstad

Wat ga jíj studeren?

Het einde van je middelbareschooltijd komt in zicht. De wereld ligt aan je voeten, je kunt worden wat je maar wilt. Nu mag jij bepalen hoe jouw werkende bestaan er later uit gaat zien. Maar welke van de honderden wo- en hbo-opleidingen kies je? Hoe bepaal je wat je eerste keuze wordt? En zorg je ook voor een plan B? Ga je meteen op kamers of blijf je thuis wonen? Waar verheug je je het meest op? Waar zie je tegenop? En, horrorscenario: wat als je zakt? Vier eindexamenkandidaten van vorig jaar praten je bij aan de hand van hún keuzes en ervaringen.

Luke Langeveld

Alexander Stromberg

Thijs Huizing

Luke Langeveld kiest voor fysiotherapie in Amsterdam

"Naast school vul ik mijn dagen vooral met voetbal," vertelt Luke Langeveld, 17 jaar. "Een neef van me studeert fysiotherapie. Het leek me een interessante studie, vooral omdat ik graag sport en de link zie tussen sporten en fysiotherapie. Bovendien ben je veel met mensen bezig, dat past ook bij me. Een tijdje geleden liep ik een enkelblessure op en moest ik zelf naar de fysio. Door die behandeling raakte ik nog meer overtuigd van mijn studiekeuze: ik vind het mooi hoe je als fysiotherapeut resultaat ziet van je werk."

Inmiddels liggen de havo-eindexamens alweer even achter Luke, en heeft hij ook zijn toelatingstesten voor fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam gehaald. "Dat was best pittig, maar het ging goed," vertelt hij. "Alleen ben ik er nu nog niet, want er volgt voor deze studie ook nog een decentrale loting via Duo. Vervelend! Ik heb het gehaald, maar toch ook nog niet. Nu anderhalve maand moeten afwachten is niet relaxed. En mijn plan B is ook nog niet zo strak … "

“Zo’n loting afwachten is vervelend!”

Lekker vanuit huis

"Ik woon in Wilnis, met het OV ben ik zo in Amsterdam. Het nut van op kamers gaan zie ik niet echt in; mijn oudere broer studeert al en woont ook nog thuis. Erg prettig, want thuis is alles voor je geregeld en thuis wonen is goed te combineren met sport. Ik heb trouwens veel zin in het uitgaan in Amsterdam! Nu ga ik meestal stappen in Vinkeveen, van Amsterdam heb ik hoge verwachtingen."

Goed oriënteren

"Een aanrader die ik wil meegeven aan studiekiezers is op tijd te beginnen met je oriëntatie op een vervolgstudie. Niet pas in het examenjaar, dat is te laat en dan heb je het veel te druk met studeren. Ga ook echt naar open dagen en meeloopdagen toe. Ik ben ook in Utrecht naar dezelfde opleiding gaan kijken, maar in Amsterdam spreekt de sfeer me veel meer aan." Lacht: "En dan bedoel ik niet alleen tijdens het stappen, maar ook in de studiebanken!"

Luke: "Mijn wachten is beloond; ik ben ingeloot! Inmiddels een paar echte lesdagen gehad. Heel veel informatie, maar ook erg interessant!"

Alexander Stromberg kiest voor IBA in Rotterdam

De meeste eindexamenkandidaten kiezen eerst een studie en daarna pas een baan. Alexander Stromberg (18) doet het andersom: hij heeft al sinds zijn 15e een eigen bedrijf. "Eerst had ik mijn eigen grafisch ontwerpbureau, en eind vorig jaar heb ik robotwinkel.nl opgericht. Via die website verkoop ik vooral drones, die ik inkoop bij een Nederlandse distributeur of rechtstreeks uit China, Japan en Amerika. Het ondernemen zit in me. Dus heb ik maar een studie gezocht die bij mijn werk past!"

En die vond hij. "Het wordt International Business Administration, een sterk internationaal georiënteerde economische bachelor-opleiding aan de Erasmus Rotterdam School of Management. Het feit dat ik al zo lang de drive heb om te ondernemen, plus het feit dat ik het superleuk vind om met mensen uit andere landen te (net-)werken, maakten mijn keuze lekker makkelijk," aldus Alexander.

Groningen?

"Ik heb nog wel getwijfeld over de locatie: ik ben bijvoorbeeld ook in Groningen gaan meelopen als 'Student for a day'. Een vriend van me viel voor de Groningse versie, ik als een blok voor de Rotterdamse uitvoering. Die keuze is heel persoonlijk. Ik vond het erg leuk dat in Rotterdam bijna alle studenten buitenlands zijn en ook de docenten uit alle hoeken van de wereld komen. Dat geeft een compleet andere sfeer, al is het moeilijk om die precies te duiden. Mijn docent Nederlands omschreef Rotterdam als 'harder en zakelijker'. In ieder geval voelde het gewoon alsof ik daar thuishoorde. Gelukkig dat ik het via 'Student for a day' heb getest!"

“Het ondernemen zit in me. Dus heb ik maar een studie gezocht die bij mijn werk past!”

Op kamers

“Aangezien ik in Rotterdam ga studeren en mijn ouders in Apeldoorn wonen, moét ik bijna wel op kamers. Niet dat ik het erg vind! In Rotterdam schijnen ze vlak van te voren pas bekend te maken welke kamers vrij komen, dus ik heb er nu nog geen. Maar ik heb al wel uitgerekend wat het studeren me ongeveer gaat kosten. Ik kan zelfs nog wat spaargeld overhouden, ook als ik regelmatig ga stappen.”

Handen vol

“Het eerste jaar ga ik nog maar niet bij een vereniging. Ik vind het soms best moeilijk om mezelf te motiveren en deze studie vereist 25 uur zelfstudie in de week. Dus ik denk dat ik mijn handen vol heb aan het studeren zelf, in combinatie met het op kamers wonen!”

Alexander: "Ik ben aangenomen én ik heb een hele toffe kamer gevonden. Het studeren én genieten kunnen beginnen!"

Thijs Huizing kiest voor de pabo in Deventer

“Als je mij aan de telefoon hebt, is het niet goed,” zei zijn mentor tegen Thijs. En inderdaad: Thijs bleek gezakt te zijn voor zijn havo-eindexamen. “Volgend jaar doe ik havo 5 gewoon opnieuw,” reageert Thijs een paar dagen later. “En aan mijn studiekeuze verander ik ook niets. Dat blijft de lerarenopleiding basisonderwijs. Honderd procent zeker!”

“Ik geef voetbaltraining aan een G-elftal,” vertelt Thijs. “Als ik daar aankom, krijg ik meteen knuffels van die kinderen en willen ze direct met me voetballen. Dat vind ik hartstikke leuk. Iets overbrengen aan kinderen zit er van nature in bij mij. Mijn ouders zeggen het ook: ‘Thijs moet iets met kinderen gaan doen, of in ieder geval met mensen werken.’ En ik zou niet weten wat ik leuker zou vinden om te doen dan voor de klas staan.”

“Volgens mij leer je van harde lessen het meest.”

Thuis in Deventer

“Ik woon in Deventer bij mijn ouders en dat blijft volgend jaar dus nog zo. Maar ook als ik het jaar daarna naar de Saxion Hogeschool hier in Deventer ga, blijf ik mooi thuis wonen. Hier wordt voor me gekookt en gewassen en de huur is betaald. Ze zijn alleen best streng, maar dat neem ik op de koop toe. Voorlopig woon ik hier prima.”

Op tijd

“Dat ik gezakt ben, is een harde les. Maar volgens mij leer je van harde lessen het meest. Wat ik ervan wil meegeven aan anderen? Begin op tijd met studeren voor je eindexamens! Ik leerde maar twee uur per dag. Dat was dus te weinig. Volgend jaar heb ik een voorsprong ten opzichte van mijn nieuwe klasgenoten. Dan moét het me lukken. Kan ik daarna eindelijk naar de lerarenopleiding.”

Thijs: “Ik ben het nieuwe schooljaar goed begonnen. Sommige leraren had ik vorig jaar ook. Fijn, want zij weten wat ik kan. Ander voordeel: ik hoef maar vier boeken te lezen! Ik ben vol vertrouwen dat ik dit jaar ga slagen. Met familie en vrienden maken we er zelfs grapjes over!”

  

“Studenten die nu alles moeten lenen, zijn misschien minder snel bereid zoveel geld te betalen voor een klein kamertje.”

Studeren / studentenstad

Hoe vind je een studentenkamer?

Sommige studenten zijn nog flink op zoek naar een kamer, andere hebben er al een gevonden. Waar loop je bij je zoektocht tegenaan? Boor vooral je eigen netwerk aan!

"Vijfhonderd euro voor tien vierkante meter. Er zijn particuliere huisbazen die het vragen en studenten die het betalen. Maar dergelijke uitwassen worden hopelijk minder door de invoering van het leenstelsel," zegt directeur Ardin Mourik van kenniscentrum en brancheorganisatie studentenhuisvesting Kences. "Studenten die nu alles moeten lenen, zijn misschien minder snel bereid zoveel geld te betalen voor een klein kamertje." De bij Kences aangesloten corporaties werken met een puntensysteem waardoor de prijzen niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Maar de particuliere markt heeft daar niet altijd een boodschap aan. In de steden waar woningnood heerst zoals Utrecht, Amsterdam en Leiden drijven huisbazen de prijzen soms behoorlijk op. "We zien nog steeds dat weinig studenten naar de huurcommissie stappen om een lagere huur te eisen. Uit angst uit de kamer te worden gezet. Terwijl protest wel degelijk zin heeft."

Mourik verwacht dat studenten langer thuis blijven wonen door de invoering van het leenstelsel. "Om kosten te besparen." Daarnaast wensen studenten steeds meer zelfstandigheid, zoals een eigen douche en toilet op de kamer, blijkt uit de jaarlijkse monitor studentenhuisvesting van Kences. In steden zonder woningnood proberen studentenhuisvesters studenten te lokken door huurverlagingen (Wageningen) of door huren niet jaarlijks te verhogen (Eindhoven).

Andere bijzondere initiatieven voor studenten om woonruimte te vinden zijn maatschappelijke woonprojecten. In ruil voor een grote kamer tegen een redelijke prijs kunnen studenten vrijwilligerswerk doen, zoals in Utrecht waar studenten woonruimte delen met mensen die herstellen van een verslaving of psychische problemen. Studenten koken er bijvoorbeeld of doen klusjes in de tuin. Elders in Nederland zijn er initiatieven waarbij studenten in ruil voor vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis wonen.

Als je weet dat je in een bepaalde stad gaat wonen, kan het zinvol zijn je zo vroeg mogelijk in te schrijven bij studentenkamerverhuurders, maar tegelijkertijd moet je er niet te veel van verwachten. Er zijn wachtlijsten die soms oplopen tot meer dan een jaar. Pas ook op voor illegale onderhuur; dan huur je niet van een verhuurder maar van een andere huurder. Dat kan tot problemen en boetes leiden, ook voor jou als huurder. Boor vooral je eigen netwerk aan, zeker in steden waar de kamernood hoog is. Studenten die ver moeten reizen en geen kamer in het centrum vinden, kunnen ook tijdelijk een woning aan de rand van de stad of in een gemeente in de buurt accepteren. Vandaaruit zoekt het gemakkelijker verder.

"In ruil voor een grote kamer tegen een redelijke prijs kunnen studenten vrijwilligerswerk doen."

Tips

 

Tips

 • Gebruik je netwerk, vertel aan iedereen (ook in winkels) dat je een kamer zoekt. Ook op sociale media.
 • Word lid van een studentenvereniging; die hebben soms studentenhuizen. Ook hebben sommige steden een studentencampus waar je, als je bepaalde studies volgt, mag wonen.
 • Bekijk websites als www.kamernet.nl; www.studentenkamers.nl; www.rooming.nl; www.sshxl.nl; www.kamertje.nl; www.kamers.nl; www.flexkamer.nl of www.marktplaats.nl
 • Wees origineel! Bedenk een leuke campagne/slogan.
 • Hang briefjes op, maar onderscheid je van de rest!
 • Wees niet te kieskeurig. Een tijdelijke kamer is ook een kamer. Vanuit een kamer zoek je gemakkelijker verder.
 • Schrijf je in bij een woningbouwvereniging. Daar heb je op de korte termijn niets aan maar op de lange termijn wel. Na jaren kan je in aanmerking komen voor een etage of huis.
 • Heb een beetje geluk.

Daphne Janssen

Lucas Martens

Tweedejaars economie Daphne Janssen (18) uit Etten-Leur vond een kamer in Utrecht via Facebook.

"Ik begon vrij laat met het zoeken naar een kamer. Zoals zovele studenten ging ik eerst langs bij de grote kamerverhuurbedrijven als Kamernet en SSH. Een beetje teleurgesteld droop ik weer af omdat ik op een wachtlijst terecht kwam en het jaren kon duren voordat ik aan de beurt was. Tijdens het googelen stuitte ik op een Facebookpagina ‘woonruimte aangeboden/gezocht’ waar ik nog nooit van had gehoord, maar die er blijkbaar van verschillende steden zijn. Ik zag vrij snel een oproepje over een kamer te huur in een studentenhuis. Ik stuurde een berichtje waarin ik iets vertelde over mezelf en werd uitgenodigd."

"In totaal hadden ze vijftien meiden gevraagd te komen, maar ik zat in een groepje van zeven meiden. Die waren allemaal leuk, dus ik dacht weinig kans te maken. Groot was mijn verbazing toen ze mij uiteindelijk uitkozen. Juist omdat ik niet zo op de voorgrond was getreden, maar toch een gezellige indruk had gemaakt, dachten ze dat ik daar goed zou passen. Geweldig. Ik woon er nu een jaar en ik betaal 350 euro per maand. Aankomende studenten geef ik als tip om op tijd te beginnen en hun netwerk te gebruiken, ook via ouders. Het is belangrijk de beschrijving van de kamer goed te lezen en door te vragen. Soms schrijven ze 'Utrecht', maar bedoelen ze de provincie Utrecht en kun je een kamer huren in Nieuwegein."


Tweedejaars geneeskunde Lucas Martens (19) uit Leusden vond een kamer in Maastricht terwijl hij meedeed aan het WK Frisbee in Italië.

"Ik was in eerste instantie door decentrale selectie afgewezen voor de studie geneeskunde in Maastricht en al bezig woonruimte te zoeken in Eindhoven; de stad van mijn tweede keuze. Ik had daar al een woning bezocht, maar nog niet gehoord of ik het was geworden. Tijdens het WK Ultimate Frisbee waaraan ik die zomer meedeed, lag ik na een lange wedstrijddag in mijn tentje uit te puffen toen ik een berichtje kreeg dat ik toch was aangenomen in Maastricht."

"Ik was ontzettend blij, maar in Italië had ik met slecht werkend internet amper de mogelijkheid om een kamer te zoeken. Tegen de tijd dat ik daar klaar was begonnen de introductieweken. Ik probeerde het zo goed en zo kwaad als het ging, maar alle studenten van de beschikbare huizen wilden mij eerst zien alvorens een kamer te verhuren. Begrijpelijk natuurlijk. Ook mijn ouders konden niks doen, behalve mijn tante in Roermond vragen of ik daar mocht logeren. De redding kwam van mijn nichtje, die in een studentenhuis in Maastricht woonde waar ik wel eens was geweest. Zij zochten een huurder; mijn nichtje deed een goed woordje en dat hielp. Nu heb ik een supermooie kamer voor maar 355 euro per maand. Ik heb echt geluk gehad. Als tip geef ik studenten mee dat ze aan iedereen moeten vertellen dat ze een kamer zoeken."

Open dagen

Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
31 mrt 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Webinar Tuinbouw en Akkerbouw
31 mrt 2020
Wageningen University & Research
Meeloopdag Bos- en Natuurbeheer
1 apr 2020
Wageningen University & Research
Cancelled | Soil,Water,Atmosphere event
1 apr 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Kennismakingsdag Ad Tourism Management
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Marnix Academie
Afgelast | Informatiebijeenkomst dt pabo
3 apr 2020
De Haagse Hogeschool
Open Dag (afgelast, wellicht virtueel)
3 apr 2020
hogeschool Windesheim
Open dag Zwolle (afgelast)
3 apr 2020
Hanzehogeschool Groningen
Open Dag (afgelast)
3 apr 2020
Hogeschool Tio
Afgelast | Proefstuderen Tio Amsterdam
3 apr 2020
Academie Verloskunde (AVAG)
Afgelast | Open dag
4 apr 2020
Hogeschool Leiden
Open Dag (afgelast)
4 apr 2020

Colofon

Uitgave

Qompas Magazine jaargang 3 schooljaar ’15-‘16

QM! is een jaarlijkse uitgave van Qompas StudieKeuze, dé online lesmethode voor studiekeuze en loopbaan oriëntatie.
De eerstvolgende uitgave verschijnt in september 2016.

Fotografie

Rob Bosboom, Laura Hospes (Laura Hospes Photography), Niki Medendorp, LKvV, illi Engineering, ARAG, Avans Hogeschool, Keke van der Ven.

Tekst

Mayke Calis, Mélanie van den Haak (Texcellent) en Elif Isitman.

Eindredactie

Mirjam Bergervoet, Boris Eustatia.

Technische ondersteuning

Bas Haasnoot, Osage, Maurice van de Ree, Rob Bosboom

Advertenties/advertorials

Met dank aan

Alexander Stromberg, Ardin Mourik (kenniscentrum en brancheorganisatie studentenhuisvesting Kences), ARAG, Avans Hogeschool, Cindy Beemsterboer, Daphne Janssen, Dick Tissink, Eline van Bochove, Els Klop, Gijs Dreijer, Hogeschool van Amsterdam, Isa Roeterdink, Isabelle Blom, Jan Willem Bruggeman, Jasmine North, Jolanda Roelofsen, Keke van der Ven, Laurean Serné, Leanne Dekker, Lex Hesterman, Linda Kruythoff, Lucas Martens, Luke Langeveld, Marlou Tibbe, Mike Oudshoorn, Nibud, Niki Medendorp, Rosanne Som de Cerff, Ruben Meenink, Ruurd Bell, Sam Grylak, Sijmen Mulder, Stephen Skocpol, Tessie Schuurs, Thijs Huizing, Travel Active, UMC Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Victor de Lange, Zala Pamir.

Neem contact met ons op

Contactpersoon: Mirjam Bergervoet
Delftse Jaagpad 1e
2324 AA Leiden

T +31 (0) 71 - 581 55 81
info@qompas.nl

www.qompas.nl

Vorige edities

magazine cover

QM januari 2017

magazine cover

QM september 2016

magazine cover

Qompas Magazine Schooljaar 2015 - 2016

magazine cover

QM juni 2017

U gebruikt een verouderde browser, daardoor is QM! helaas niet leesbaar.

Tip: Installeer een webbrowser die up to date is, zoals bijvoorbeeld de nieuwste Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome.