Qompas Magazine #3

Schooljaar 2015 – 2016
Wat kost studeren?
Advertorial
"Kiezen uit meer dan 400 bachelorprogramma’s is niet gemakkelijk, maar ik weet nu wel zeker dat ik een goede keuze heb gemaakt."

Studie en beroep in beeld: Amsterdam University College

De vrijheid om je eigen programma vorm te geven

Wie een brede interesse heeft en een Engelstalige wetenschappelijke opleiding wil volgen, is bij Amsterdam University College (AUC) aan het juiste adres. Aan het woord is derdejaars student Jan Willem Bruggeman (20). Het AUC biedt de opleiding Liberal Arts & Sciences en richt zich in het bijzonder op bèta’s. Net als Jan Willem studeert een groot deel van de studenten binnen het bètaprogramma Sciences van het AUC.

Na zijn middelbare school in Bilthoven wist hij alleen dat hij 'iets met biologie' wilde. Na een tussenjaar waarin hij zijn Engels bijspijkerde en na enthousiaste verhalen van vrienden over het AUC besloot hij zich aan te melden. "Ik ben breed geïnteresseerd daarom wilde ik graag opties open houden. Bij het AUC kon ik een driejarige brede bachelor doen."

De keuzevrijheid van het studieprogramma sprak hem erg aan. "Je kunt veel verschillende vakken naast elkaar volgen," zegt Jan Willem. Zo doet een studiegenoot tegelijkertijd natuurkunde, filosofie en literatuur. Deze combinatie is bij een gewone universiteit niet mogelijk. Jan Willem volgde naast de verplichte vakken, vooral vakken in de biomedische richting en de milieuwetenschappen.

De internationale sfeer op het AUC bevalt hem goed. Studenten zijn afkomstig uit meer dan vijftig verschillende landen. Zelf doet hij komend jaar mee aan een internationaal uitwisselingsprogramma. Na de zomer gaat hij een aantal maanden aan een universiteit in Canada studeren. Een Canadese student komt dan voor een halfjaar naar Amsterdam.

"Wij hebben met maximaal 25 studenten college. Zo ontstaat er snel verdieping," merkt Jan Willem. "In een collegezaal met 200 man kun je misschien nog net een vraag stellen, maar doorvragen kun je wel vergeten. Bij ons ontstaan echte gesprekken. Ook zien docenten goed wie ze voor zich hebben. Daardoor hebben we goed contact met elkaar."

"Studenten zijn afkomstig uit meer dan vijftig verschillende landen."

Er studeren zo’n 800 studenten aan het AUC, niet iedereen kan worden toegelaten. Maar scholieren met niet al te hoge cijfers moeten zich niet laten afschrikken door de selectieprocedure, zegt Jan Willem. "Mijn cijfers waren ook niet super. Je motivatie is misschien wel belangrijker. Het gaat erom dat het de juiste opleiding voor jou is. Als je dat goed duidelijk kunt maken, ben je al een heel eind."

Als je naar het AUC gaat, kies je ook voor het leven eromheen. Alle studenten wonen op de campus in Amsterdam. Jan Willem heeft een appartement in zijn eentje, maar een groter appartement delen met zijn tweeën of vieren is ook mogelijk. "Het is hier ontzettend gezellig. Ondanks de verschillende studierichtingen, doen wij toch allemaal dezelfde opleiding; dat schept een band. We hebben ook een eigen studievereniging (AUCSA) met wel dertig commissies. Afgelopen jaar was ik bestuurslid; penningmeester. Heel leerzaam, maar ook pittig. Ik was er 25 tot 30 uur per week mee kwijt."

In eerste instantie was Jan Willem vol van milieuwetenschappen, maar door de mogelijkheid zijn programma te combineren met biomedische vakken ontdekte hij dat zijn voorkeur naar dat laatste uitging. Wellicht kiest hij hierna voor een master epidemiologie of geneeskunde. Vooralsnog is hij erg blij met zijn keuze voor AUC: "Kiezen uit meer dan 400 bachelorprogramma’s is niet gemakkelijk, maar ik weet nu wel zeker dat ik een goede keuze heb gemaakt."

Advertorial
Bij Avans word je uitgedaagd je grenzen te verleggen en het maximale uit jezelf te halen.

Studie en beroep in beeld: Avans Hogeschool

So many studies, only one life. Choose wisely.

Een opleiding kiezen is heftig. Je maakt een belangrijke keuze die bepalend is voor je toekomst. De mogelijkheden zijn gigantisch én je hebt een deadline. Een spannend proces waarmee je niet de mist in wilt gaan.

Je kunt vooraf natuurlijk nooit zeker weten of je de juiste keuze voor later maakt, maar je vergroot je kans aanzienlijk als je op tijd begint met oriënteren.

Kom je studeren bij Avans Hogeschool, dan word je uitgedaagd je grenzen te verleggen en het maximale uit jezelf te halen. Onze opleidingen zijn uitdagend. Het levert jou niet alleen een diploma op, maar ook een ervaring waar je écht wat aan hebt. Om ervoor te zorgen dat je direct goed van start gaat, gebruik je de verschillende tools die voor jou interessant zijn op avans.nl. Tools die helpen een passende opleiding te kiezen.

"Je werkt mee aan real life opdrachten vanuit het bedrijfsleven, samen met studenten van andere opleidingen."

Ook tijdens de opleiding stimuleren we je talenten. Je werkt mee aan real life opdrachten vanuit het bedrijfsleven, samen met studenten van andere opleidingen. Zo doe je al praktijkervaring op en bouw je aan je netwerk. Bovendien krijg je een goed idee van je mogelijkheden na je opleiding.

Maar voordat het zover is, moet je natuurlijk eerst nog die lastige keuze voor een opleiding maken. Als je in september 2016 start met een opleiding, moet je aanmelding uiterlijk 1 mei 2016 binnen zijn. Zorg ervoor dat je alles onder controle houdt. Begin op tijd met oriënteren. En met de juiste tools maak je een goede keuze voor jouw toekomst.

Bekijk de interactieve film Step Forward. Deze film laat je stap voor stap zien wat er komt kijken bij het maken van je studiekeuze. Je ziet hoe Avansstudenten hun keuze maakten. Ze vertellen over hun zoektocht en de twijfels die ze hebben gehad. Ze geven je tips. Leer van hun ervaring.

 

 

Open dagen

Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
31 mrt 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Webinar Tuinbouw en Akkerbouw
31 mrt 2020
Wageningen University & Research
Meeloopdag Bos- en Natuurbeheer
1 apr 2020
Wageningen University & Research
Cancelled | Soil,Water,Atmosphere event
1 apr 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Kennismakingsdag Ad Tourism Management
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Marnix Academie
Afgelast | Informatiebijeenkomst dt pabo
3 apr 2020
De Haagse Hogeschool
Open Dag (afgelast, wellicht virtueel)
3 apr 2020
hogeschool Windesheim
Open dag Zwolle (afgelast)
3 apr 2020
Hanzehogeschool Groningen
Open Dag (afgelast)
3 apr 2020
Hogeschool Tio
Afgelast | Proefstuderen Tio Amsterdam
3 apr 2020
Academie Verloskunde (AVAG)
Afgelast | Open dag
4 apr 2020
Hogeschool Leiden
Open Dag (afgelast)
4 apr 2020

Colofon

Uitgave

Qompas Magazine jaargang 3 schooljaar ’15-‘16

QM! is een jaarlijkse uitgave van Qompas StudieKeuze, dé online lesmethode voor studiekeuze en loopbaan oriëntatie.
De eerstvolgende uitgave verschijnt in september 2016.

Fotografie

Rob Bosboom, Laura Hospes (Laura Hospes Photography), Niki Medendorp, LKvV, illi Engineering, ARAG, Avans Hogeschool, Keke van der Ven.

Tekst

Mayke Calis, Mélanie van den Haak (Texcellent) en Elif Isitman.

Eindredactie

Mirjam Bergervoet, Boris Eustatia.

Technische ondersteuning

Bas Haasnoot, Osage, Maurice van de Ree, Rob Bosboom

Advertenties/advertorials

Met dank aan

Alexander Stromberg, Ardin Mourik (kenniscentrum en brancheorganisatie studentenhuisvesting Kences), ARAG, Avans Hogeschool, Cindy Beemsterboer, Daphne Janssen, Dick Tissink, Eline van Bochove, Els Klop, Gijs Dreijer, Hogeschool van Amsterdam, Isa Roeterdink, Isabelle Blom, Jan Willem Bruggeman, Jasmine North, Jolanda Roelofsen, Keke van der Ven, Laurean Serné, Leanne Dekker, Lex Hesterman, Linda Kruythoff, Lucas Martens, Luke Langeveld, Marlou Tibbe, Mike Oudshoorn, Nibud, Niki Medendorp, Rosanne Som de Cerff, Ruben Meenink, Ruurd Bell, Sam Grylak, Sijmen Mulder, Stephen Skocpol, Tessie Schuurs, Thijs Huizing, Travel Active, UMC Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Victor de Lange, Zala Pamir.

Neem contact met ons op

Contactpersoon: Mirjam Bergervoet
Delftse Jaagpad 1e
2324 AA Leiden

T +31 (0) 71 - 581 55 81
info@qompas.nl

www.qompas.nl

Vorige edities

magazine cover

QM januari 2017

magazine cover

QM september 2016

magazine cover

Qompas Magazine Schooljaar 2015 - 2016

magazine cover

QM juni 2017

U gebruikt een verouderde browser, daardoor is QM! helaas niet leesbaar.

Tip: Installeer een webbrowser die up to date is, zoals bijvoorbeeld de nieuwste Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome.