Qompas Magazine #3

Schooljaar 2015 – 2016
Samen werken aan de juiste studiekeuze
Advertorial
"We kijken ook vooruit door dagen te organiseren waarop je in contact kan komen met verschillende bedrijven."

Studeren / studentenstad

Zelfontwikkeling bij een studentenvereniging

Studeren in een stad doe je ook bij een studentenvereniging. Je ontwikkelt jezelf, zet je in voor anderen en geniet van de feesten en borrels. Vier studenten uit vier verschillende steden vertellen over de passie voor hun studentenvereniging.

Leanne Dekker

Tessie Schuurs

Victor de Lange

Gijs Dreijer

Leanne Dekker (20) W.S.V. Ceres; tweedejaars bedrijfs- en consumentenwetenschappen in Wageningen:

"Ik kom oorspronkelijk uit Rotterdam, dus ik vond Wageningen maar klein. Om genoeg te doen te hebben, ben ik lid geworden van Ceres. Ik ontwikkel me graag en dat kan bij mijn vereniging. Zo ga ik volgend jaar de DJ-commissie Fellisco leiden. Wij beheren zelf de feestkelder Nolleke Prop in onze sociëteit. Iedere donderdag feesten we daar en draaien ook zelf de muziek."

"Onze vereniging is wat traditioneler, bijvoorbeeld in kledingvoorschriften. Bij bepaalde gelegenheden trek je een bepaalde outfit aan. De kennismakingstijd vond ik erg meevallen. Je moet het zien als een spel. Je leert je jaargenoten en de vereniging goed kennen. Ik denk dat het er voor buitenstaanders misschien botter uitziet dan het is. Je moet er wel tegen kunnen dat je naar de introductiecommissie moet luisteren. Ik vind dat geen probleem. De kennismakingstijd hoort er wat mij betreft bij. Het is niet erg om je best te moeten doen. Iedereen doet dat op dezelfde manier."

"Een vereniging is sowieso motiverend om je punten op tijd te halen. Je leuke sociale leven in je studentenstad wil je natuurlijk niet opgeven."

Tessie Schuurs (21) Unitas S.R.; vierdejaars rechten in Utrecht:

"Ons sociëteitsgebouw alleen al is super mooi. In de eetzaal geven we grote themafeesten zoals het schuimfeest. Naast je jaarclub, waarin alleen leden van jouw studiejaar zitten, kan je bij ons bij een dispuut; een kleine groep uit verschillende jaren binnen de vereniging. Je kunt zelf onderzoeken welk dispuut je leuk vindt. Daarna word je gevraagd. Ik zit in een dispuut met veertig meisjes uit verschillende jaarclubs en verschillende jaarlagen van de vereniging. Een supergezellige en hechte groep, waarmee we jaarlijks op skivakantie gaan."

"Bij Unitas zijn ook studiesubverenigingen van bijvoorbeeld rechten, psychologie of geneeskunde. Ik ben met de studiesub rechten naar een rechtbank geweest. Heel leuk en leerzaam. Komend jaar neem ik een tussenjaar om in het bestuur van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) te gaan. Daar heb ik heel veel zin in."

"Bij Unitas stimuleren we studenten om hun studiepunten te halen. In de tentamenweek attenderen we leden bijvoorbeeld op de mogelijkheid een stoomcursus voor je tentamen te doen. Leden krijgen bij ons een kortingspas om goedkoop koffie te halen bij de universiteitsbibliotheek. We houden elkaar scherp op de studie. Bijvoorbeeld door samen te studeren als je ziet dat het bij een jaar- of dispuutsgenootje niet zo lekker loopt. Een vereniging is sowieso motiverend om je punten op tijd te halen. Je leuke sociale leven in je studentenstad wil je natuurlijk niet opgeven."

 

 

Victor de Lange (22) R.S.V. Sanctus Laurentius; vierdejaars economie in Rotterdam:

"Ik ben pas in mijn derde studiejaar lid geworden. Daarvoor hockeyde ik op redelijk hoog niveau, het derde niveau van Nederland. Die trainingstijden leken niet goed te combineren met de Laurentiusavonden. Maar nu hockey ik een niveautje lager bij Leonidas en heb ik meer tijd voor een vereniging. Laurentius leek me het leukste. Achteraf heb ik spijt dat ik niet eerder lid ben geworden. Feesten en studie zijn daar goed te combineren. Ik kon ook meteen terecht in een van de verenigingshuizen. Wij organiseren veel maatschappelijke activiteiten. Zo bestonden we vorig jaar 100 jaar en hebben we een groot benefietdiner georganiseerd. We haalden ruim 80.000 euro op met de kaartverkoop van het diner, een veiling en giften. De opbrengst is voor de Daniel den Hoed Stichting in hun strijd tegen kanker. Ik heb de marketingcommissie gedaan voor dat lustrum. Ook ondersteunt de commissie Voormekaar van Laurentius de stichting BONT door het organiseren van activiteiten voor daklozen en verstandelijk gehandicapten."

"De meeste mensen combineren hun studie met het werken in commissies. Laurentius stimuleert leden om hun studie binnen de gestelde tijd te halen. Als je je propedeuse niet hebt gehaald kun je niet in een commissie. We kijken ook vooruit door dagen te organiseren waarop je in contact kan komen met verschillende bedrijven. Recruiters helpen studenten bij het vinden van een stageplek. Iedereen kent elkaar, waardoor we elkaar gemakkelijk kunnen helpen."

Bekijk fotoreeks
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...

Gijs Dreijer (23) L.V.V.S Augustinus; vijfdejaars geschiedenis in Leiden:

"Komend jaar ga ik beginnen aan mijn master economische geschiedenis. Afgelopen jaar had ik een tussenjaar als fulltime bestuurslid acquisitie bij Augustinus. Toen ik naar Leiden kwam wist ik niet of ik zou kiezen voor Augustinus of Quintus. Toen heb ik maar een muntje opgegooid. Wat ik bijzonder vind aan Leiden is dat de studentenverenigingen onderling een goed contact hebben. Dat komt misschien omdat onze sociëteiten zo dichtbij elkaar liggen. Ook zijn onze studentenhuizen vaak gemengd; leden van verschillende verenigingen wonen er."

"Soms spelen we een beetje dat we rivalen zijn, maar als puntje bij paaltje komt zitten we naast elkaar. Zo hebben we samen met Quintus en Minerva een aantal keer een Business Battle georganiseerd. Aan de hand van casussen van bedrijven zochten de drie verenigingen naar de beste oplossing. Een advocatenkantoor, een adviesbureau en een energiebedrijf deden mee."

"Ik zit ook in een dispuut; de nerds van de vereniging noemen ze ons met een knipoog. Reislustig en intellectueel. We zijn een actieve club, waar andere disputen een feest organiseren, houden wij een symposium. Zo hebben we bijvoorbeeld een keer hersenonderzoeker Dick Swaab uitgenodigd. Ook zijn we met 45 man tien dagen naar Suriname geweest. Geweldig. Augustinus is een relaxte en nonchalante vereniging. Het werven van nieuwe leden vindt ongedwongen plaats. Daardoor zitten we ieder jaar snel vol."

Over het LKvV

De Landelijke Kamer van Verenigingen behartigt de belangen van 48 studentenverenigingen in Nederland en vertegenwoordigt daarmee ruim 40.000 hbo- en wo-studenten. De LKvV geeft daarnaast voorlichting en advies en organiseert vijf congressen per jaar voor de verenigingsbestuurders over verschillende onderwerpen. Ook lobbyt de LKvV namens de studentenverenigingen bij politici en beleidsmakers. Zie ook: www.lkvv.nl.

Word lid!

De LKvV heeft een eigen campagne om het verenigingsleven te promoten. Wil je meer weten over wat het lidmaatschap van een studentenvereniging te bieden heeft of ben je geïnteresseerd in een specifieke vereniging, kijk dan op de site: www.wordlid.com.

“De rode draad is mensen helpen, maar er zijn ook studenten die een volledig andere richting op gaan.”

Studie en beroep in beeld: sociaal juridische dienstverlening

Recht voor het individu

Rosanne Som de Cerff (22) is net klaar met haar opleiding sociaal juridische dienstverlening (SJD) aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens haar opleiding liep ze 10 maanden stage bij Halt, waar ze jongeren begeleidde in hun straftraject. Terugblikkend op haar opleiding is ze blij met haar keuze: "Je hebt binnen de opleiding alle vrijheid om je eigen richting te kiezen."

"Ik ben eerst aan het grafisch lyceum begonnen. Daar was het veel met je handen werken en veel met computers, maar dat bleek niets voor mij te zijn dus ben ik na twee maanden gestopt. Gaandeweg kwam ik erachter dat ik interactie met mensen wilde. Ik twijfelde tussen maatschappelijk werk en dienstverlening (MWD) en hbo-rechten tot ik op een open dag in Utrecht SJD tegenkwam. Ik was onmiddellijk enthousiast: SJD was de perfecte combinatie van mijn interesses. Je doet iets met rechten, terwijl je tegelijkertijd hulp verleent aan een persoon."

"Mijn stage bij Halt voelde heel verantwoordelijk: je moet veel zelf doen en bent continu op pad."

Is dat ook het wezenlijke verschil tussen SJD en hbo-rechten?

"Jazeker," vindt Rosanne. "Bij SJD ligt de nadruk veel meer op het sociale aspect, op het individu, niet zozeer op bedrijven. Je krijgt bijvoorbeeld een stuk minder bestuursrecht."

Hoe ziet de studie eruit?

"De eerste twee jaar zijn algemeen. Je krijgt theoretische vakken, onderzoek, projecten en lessen in gespreksvoering. Dat laatste is in ons werk heel belangrijk, omdat je veel met mensen te maken hebt. De rechtsvakken zijn best moeilijk en droog: je krijgt bijvoorbeeld huurrecht, goederenrecht, en verbintenissenrecht. In de laatste twee jaar loop je stage en mag je een minor doen. Ik heb mijn afstudeerproject over levenslang toezicht op zedendelinquenten gedaan. Kort door de bocht gaat dat erom dat bepaalde zedendelinquenten voor onbepaalde tijd onder toezicht kunnen worden gesteld van Reclassering, een vrij heftige maatregel."

En hoe zag de stage bij bureau Halt eruit?

"Ik heb zelf een stage geregeld bij bureau Halt, waar ik onder andere voorlichting gaf in groep 8 over vuurwerk en kleine vergrijpen. Ook gaf ik veel lessen over hoe kinderen om kunnen gaan met groepsdruk. Hiervoor moest ik zelf de scholen bellen, zelf afspraken inplannen en zelf naar de scholen afreizen. Verder heb ik gesprekken gevoerd met jongeren die zijn aangehouden voor een delict. Dit deed ik op het politiebureau in Utrecht. Je hebt dan zowel contact met jongeren als hun ouders. Het voelde heel verantwoordelijk: je moest heel veel zelf doen en was er continu voor op pad. Soms had ik op een dag wel vier gesprekken achter elkaar. Ik heb daarin veel geoefend en mocht de laatste drie maanden geheel zelfstandig werken."

"Die gesprekken met jongeren is uiteindelijk waar Halt om draait: het zijn jongeren onder de 18 die zijn opgepakt voor vergrijpen als diefstal of alcoholmisbruik. Je begeleidt ze in hun Halt-traject. Soms hebben ze problemen thuis en soms willen ze gewoon spannend doen, maar de meesten hebben wel spijt. Grappig is dat ik meer weerstand had verwacht van de jongeren dan ik uiteindelijk heb gekregen, maar dat de ouders moeilijker waren dan ik dacht. Die komen vaak voor hun kind op, terwijl ze nog niet eens weten wat er precies is gebeurd. Vaak krabbelen ze dan terug als ze het hele verhaal kennen en zijn ze je uiteindelijk dankbaar voor je werk."

Met SJD kun je meerdere kanten op. Wat gaan Rosanne en haar klasgenoten doen?

"Het spectrum is erg breed. Je kunt werken bij organisaties zoals het UWV, de gemeente, schuldhulpverleningsinstanties, het juridisch loket, jeugdzorg, de Kinderbescherming, maar ook bij incassobureaus of deurwaarderskantoren. De rode draad is dat je mensen helpt, maar sommige studenten kiezen ook een andere richting. Ik ken een meisje die nu bij de Rabobank werkt en dat kan ook, al zou je dat misschien niet zo snel verwachten van een SJD’er. Ik wil doorstuderen. Deze studie ging me gemakkelijk af en ik merkte dat ik af en toe wat uitdaging miste. Ik ben nu uitgekomen op de master Forensica, Criminologie en Rechtspleging in Maastricht. Ik heb daar een entreetoets voor gemaakt en heb net gehoord dat ik ben toegelaten! Dat is best spannend!"

Op de vraag of er iets is dat Rosanne anders had willen doen antwoordt ze resoluut 'nee'. "Ik ben heel blij met mijn keuze. Het is precies wat ik ervan had verwacht: lekker breed en daarbinnen heb je de mogelijkheid om te ontdekken wat je leuk vindt. Ik vond veel leuk, maar ik weet nu zeker dat mijn hart bij justitiële dienstverlening ligt."

“Ik heb uitgerekend waarom zonlicht reflecteert in een spiegel.”

Studie en beroep in beeld: natuur- en sterrenkunde

Een les in optimisme

"Natuur- en sterrenkunde is een supercoole studie," zegt vierdejaars Stephen Skocpol (23). Het is fantastisch om te ontdekken dat alles met alles samenhangt, vindt hij. Maar hij sluit niet uit dat hij later liever in het bedrijfsleven gaat werken. "In de consultancy; daar is veel vraag naar natuurkundigen. Problemen oplossen en tot de kern van iets komen. Wij doen hier niet anders."

Stephen Skocpol loopt door de gangen van het faculteitsgebouw natuur- en sterrenkunde op weg naar de telescoop. "Een deel van het onderzoek naar het Higgs-deeltje, het mechanisme dat bepaalt waarom deeltjes massa hebben, is door de UvA uitgevoerd," vertelt hij. "Is dat niet geweldig? Achter deze deuren!" Als iemand enthousiast over zijn studie kan vertellen is het Stephen wel. Daarom geeft hij ook graag rondleidingen aan studenten, bezoekers en basisscholieren. Zijn verhaal past hij aan de doelgroep aan. Zo willen kinderen altijd op de knoppen van de telescoop drukken.

Stephen demonstreert hoe de gigantische telescoop -'de grootste wetenschappelijke telescoop van Nederland'- langzaam ronddraait. Een strook in de plafondkoepel kan open, maar nu lukt dat niet. De koepel zelf kan ook draaien. Met de telescoop kunnen foto’s van sterrenstelsels worden gemaakt.

Kleine professor

"Als student sterrenkunde moet je soms ’s nachts naar de universiteit. Overdag krijg je uitleg en als jouw object van studie aan de hemel is, ga je ’s nachts kijken. Als de beveiliging het goed vindt, blijf ik wel eens tot twee uur ‘s nachts studeren in het gebouw op de sterrenkunde-afdeling. Dan geef ik de bewaking een seintje als ik wegga, zodat zij weten dat ik het ben als het alarm afgaat."

Stephen was altijd al een kleine professor; steeds in de weer met vliegtuigjes en treinen, vertelt hij in de kantine van het faculteitsgebouw. Koffie hoeft hij niet; hij heeft zijn eigen koffiekannetje bij zich. Op zijn achtste trok hij al stellingen van volwassenen in twijfel. Zijn moeder promoveerde op de theoretische taalkunde, de syntax. En zijn vader is chemisch ingenieur. Hij is Amerikaan, met voorouders uit Tsjechië, dus Stephen werd thuis tweetalig opgevoed. "Mijn vader vindt het heel boeiend wat ik doe. Ik probeer hem dat op zijn niveau uit te leggen."

Leukemie

In de derde van de middelbare school kreeg Stephen leukemie. "Ik bleef maar grieperig. Omdat ik net het boek 'Achtstegroepers huilen niet' had gelezen, zei ik bezorgd tegen een vriend: 'als ik maar geen leukemie heb'. Wel dus. De ziekte heeft tweeënhalf jaar geduurd. Ik kreeg vier uur per week privéles. Dat was genoeg, de vierde heb ik wel in twee jaar gedaan. Op het laatst kon ik niet meer traplopen, zo was ik vermagerd. Toen realiseerde ik me hoe bijzonder het is als je benen het gewoon doen. Sinds die tijd sport ik veel. Ik klim en wielren bijvoorbeeld. Volgend jaar ga ik in het bestuur van de klimvereniging. De ziekte was voor mij een les in optimisme. Niet zo zeer de sterfelijkheid, maar wel de zwakte en kracht van het menselijk lichaam."

"Ik heb een heel klein stapje gezet in het vinden van donkere materie, dat zich in het heelal bevindt, maar waarvan we nog niet weten wat het precies is."

Bedenkelijke types

In vijf en zes vwo volgde hij twee dagen vervangend bèta-onderwijs op de Universiteit Utrecht. Maar een wiskundige is hij niet. "Dat zijn de stille en bedenkelijke types. Ik praat veel en graag." Wel twijfelde hij lang tussen de studie biologie of natuurkunde. Op de middelbare school deed hij twee keer mee met de Biologie Olympiade en drong hij twee keer door tot de internationale ronde in Korea en een keer in Taiwan. "Het is geweldig hoe alles in een levend wezen samenhangt met elkaar met als gevolg: leven. Het zou goed kunnen dat ik biologie leuker ben gaan vinden door mijn ziekte. In het ziekenhuis wilde ik ook altijd precies weten hoe en waarom alles op een bepaalde manier werkte."

Het heelal

"Uiteindelijk koos ik voor natuur- en sterrenkunde, omdat het verder gaat dan biologie. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik ben nu vierdejaars en heb op één na alle vakken van mijn bachelor gehaald. Dat is meer dan verplicht is. Wat me fascineert is bijvoorbeeld dat ik heb uitgerekend waarom zonlicht reflecteert in een spiegel. Dat klinkt heel simpel, maar het is fantastisch om te verklaren hoe en waarom zulke dingen werken. Ik weet nu waarom het beslist niet anders kan. Sterrenkunde werkt volgens dezelfde natuurkundige principes, maar dan in het heelal. Bij sommige opleidingen hebben ze die vakken uit elkaar getrokken, maar dat is niet zo logisch vind ik."

Donkere materie

Wat hij wil worden weet hij nog niet. "Ik wil vooral dit blijven doen. Ik ben nu bezig met de afronding van mijn universitaire bachelor. Ik heb een heel klein stapje gezet in het vinden van donkere materie, dat zich in het heelal bevindt, maar waarvan we nog niet weten wat het precies is." Hij haalt een logboek vol formules uit zijn rugzak. "Kijk, hier staat alles in." Het logboek, de laptop en een mapje artikelen is alles wat hij nu voor zijn studie nodig heeft. Volgend jaar neemt hij een tussenjaar waarin hij vooral veel gaat lesgeven aan studenten. "Zodat ik de stof nog beter begrijp. Maar ik sluit niet uit dat ik later liever in het bedrijfsleven ga werken. In de consultancy; daar is veel vraag naar natuurkundigen. Problemen oplossen en tot de kern van iets komen. Wij doen hier niet anders."

Vooroordelen over zijn studie zijn er genoeg. "Dat we allemaal nerds met brilletjes zijn, saai en sociaal incapabel. Dat is natuurlijk niet zo, maar vaak ga ik inderdaad niet uit. Ik doe veel naast mijn studie, maar ik vind het ook heel leuk om met mijn studie bezig te zijn. Als mensen daarnaar vragen, willen ze altijd een alledaagse toepassing horen, maar mijn onderzoek is extreem fundamenteel. De eventuele praktische toepassingen worden pas veel later duidelijk."

Science fiction

Tot slot lopen we nog even langs een oude deeltjesdetector. In een zwarte bak wordt alcoholdamp afgekoeld. Als daar een kosmisch stralingsdeeltje uit het heelal doorheen vliegt, wordt een spoor zichtbaar in de damp. Als kleine flitsjes schieten ze door de bak. "Mooi hè?!", zegt Stephen. Hij is ook dol op sciencefiction, maar dan moet het wél een beetje kloppen.

Open dagen

Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
31 mrt 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Webinar Tuinbouw en Akkerbouw
31 mrt 2020
Wageningen University & Research
Meeloopdag Bos- en Natuurbeheer
1 apr 2020
Wageningen University & Research
Cancelled | Soil,Water,Atmosphere event
1 apr 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Kennismakingsdag Ad Tourism Management
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Marnix Academie
Afgelast | Informatiebijeenkomst dt pabo
3 apr 2020
De Haagse Hogeschool
Open Dag (afgelast, wellicht virtueel)
3 apr 2020
hogeschool Windesheim
Open dag Zwolle (afgelast)
3 apr 2020
Hanzehogeschool Groningen
Open Dag (afgelast)
3 apr 2020
Hogeschool Tio
Afgelast | Proefstuderen Tio Amsterdam
3 apr 2020
Academie Verloskunde (AVAG)
Afgelast | Open dag
4 apr 2020
Hogeschool Leiden
Open Dag (afgelast)
4 apr 2020

Colofon

Uitgave

Qompas Magazine jaargang 3 schooljaar ’15-‘16

QM! is een jaarlijkse uitgave van Qompas StudieKeuze, dé online lesmethode voor studiekeuze en loopbaan oriëntatie.
De eerstvolgende uitgave verschijnt in september 2016.

Fotografie

Rob Bosboom, Laura Hospes (Laura Hospes Photography), Niki Medendorp, LKvV, illi Engineering, ARAG, Avans Hogeschool, Keke van der Ven.

Tekst

Mayke Calis, Mélanie van den Haak (Texcellent) en Elif Isitman.

Eindredactie

Mirjam Bergervoet, Boris Eustatia.

Technische ondersteuning

Bas Haasnoot, Osage, Maurice van de Ree, Rob Bosboom

Advertenties/advertorials

Met dank aan

Alexander Stromberg, Ardin Mourik (kenniscentrum en brancheorganisatie studentenhuisvesting Kences), ARAG, Avans Hogeschool, Cindy Beemsterboer, Daphne Janssen, Dick Tissink, Eline van Bochove, Els Klop, Gijs Dreijer, Hogeschool van Amsterdam, Isa Roeterdink, Isabelle Blom, Jan Willem Bruggeman, Jasmine North, Jolanda Roelofsen, Keke van der Ven, Laurean Serné, Leanne Dekker, Lex Hesterman, Linda Kruythoff, Lucas Martens, Luke Langeveld, Marlou Tibbe, Mike Oudshoorn, Nibud, Niki Medendorp, Rosanne Som de Cerff, Ruben Meenink, Ruurd Bell, Sam Grylak, Sijmen Mulder, Stephen Skocpol, Tessie Schuurs, Thijs Huizing, Travel Active, UMC Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Victor de Lange, Zala Pamir.

Neem contact met ons op

Contactpersoon: Mirjam Bergervoet
Delftse Jaagpad 1e
2324 AA Leiden

T +31 (0) 71 - 581 55 81
info@qompas.nl

www.qompas.nl

Vorige edities

magazine cover

QM januari 2017

magazine cover

QM september 2016

magazine cover

Qompas Magazine Schooljaar 2015 - 2016

magazine cover

QM juni 2017

U gebruikt een verouderde browser, daardoor is QM! helaas niet leesbaar.

Tip: Installeer een webbrowser die up to date is, zoals bijvoorbeeld de nieuwste Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome.