Qompas Magazine #3

Schooljaar 2015 – 2016
Autonome beeldende kunst: Van ’s ochtends tot ‘s avonds in het atelier
Advertorial
"Je moet sociaal zijn, maar ook een nuchter stel goede hersens hebben"

Studie en beroep in beeld: wijkverpleegkundige

"Met kleine dingen kun je veel voor iemand betekenen"

Wekelijkse ondersteuning bij het wassen en oude mensen hun steunkousen aantrekken. Dat is vaak het beeld dat mensen hebben bij het beroep wijkverpleegkundige. "Onterecht," vindt Jolanda Roelofsen, die het vak al meer dan twaalf jaar uitoefent: "Dit beroep is veelzijdig en dynamisch, en niet zomaar voor iedereen weggelegd. Ja, soms is het zwaar. Maar het is ook enorm lonend. Een geweldig beroep!"

"Natuurlijk trek ik af en toe iemand haar steunkousen aan," vertelt Jolanda verder. "Maar ik ben er ook bij wanneer een jonge kankerpatiënt ervoor kiest de laatste dagen van zijn leven thuis door te brengen, en ik help ook mensen de weg te vinden naar zorginstellingen waar ze het bestaan niet van kennen. Om maar een paar voorbeelden te noemen!"

Ziekenhuis of wijk?

Jolanda ging na de middelbare school eerst een jaar naar Nieuw-Zeeland. De moeder in haar gastgezin was 'district nurse'. Jolanda mocht soms met haar mee en kreeg daar voor het eerst met het vak te maken. "Dat sprak me meteen aan. Zorg en onderwijs waren sowieso de sectoren die het beste bij me pasten. Ik ging uiteindelijk hbo-verpleegkunde studeren. Veel studiegenoten wilden per se in het ziekenhuis werken, mij trok de wijk juist meer, omwille van het huiselijke en persoonlijke. Tijdens een stage bij een wijkverpleegkundige voelde ik weer: 'Dit is het!' Na het afstuderen waren er even geen vacatures. Ik ben dus eerst in het ziekenhuis gaan werken, wat goed was voor mijn technische skills. Maar toen er een baan vrijkwam, ben ik meteen de wijk in gedoken!"

Zo lang mogelijk zelfstandig

Jolanda gaat vaak op de fiets naar cliënten in haar wijk in het centrum van Enkhuizen. "Je bent als wijkverpleegkundige de spil van de wijk, en ieder huis is anders. Je hebt ook contact met huisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, familieleden en vrijwilligers. Je wilt dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven en de regie houden over hun eigen leven. Waar mensen vroeger vrij snel recht hadden op verpleging of een plekje in een verzorgingstehuis, kijken we nu eerst of we iets kunnen oplossen met hulp van familie, met aanpassingen aan de woning zoals  een trapliftje, of door het leveren van extra diensten zoals een maaltijdservice of fysiotherapie. Vooral bij oudere mensen moet dat soms stap voor stap. Maar we komen er wel."

"Je geeft mensen zorg zonder te veroordelen."

Mensenwerk

"Het mooie aan mijn vak blijft het contact met de mensen, ieder met hun eigen karakter en levensomstandigheden. Mijn taak is zorg te geven en te coördineren zonder te veroordelen. Doordat je bij mensen thuis komt, reageren ze vaak heel persoonlijk op je. Met kleine dingen kun je veel voor mensen betekenen, en dat waarderen ze enorm. Laatst heb ik een dame behandeld met een open wond die maar niet dicht wilde gaan. Ze was zelf aan de slag gegaan met natuurgeneesmiddelen en gaf toen aan geen behoefte meer te hebben aan verpleging. Uiteindelijk riepen ze me via de huisarts toch weer terug: 'We wilden speciaal jou, want met jou hebben we de beste klik.' Dat doet me goed."

Regelneef

"Zeker met alle veranderingen in de Nederlandse zorg is de wijkverpleegkundige steeds vaker een manusje van alles, een echte regelneef. Je moet sociaal zijn maar ook een nuchter stel goede hersens hebben, alles weten van regelgeving en mogelijkheden in het Nederlandse zorgstelsel en daarnaast ouderwets van aanpakken weten. Logisch dat je, als je net van de hbo-v komt, minstens een half jaar nodig hebt om je het werk eigen te maken. Maar het is het waard. Als je mensen helemaal in hun waarde kunt laten en ze goed kunt helpen, is dit het dankbaarste werk dat er is."

Advertorial
“Recht is in de praktijk veel spannender dan veel mensen denken.”

Studie en beroep in beeld: juridisch adviseur

"Mensen helpen. Met echt advies."

Als jurist bij het servicecenter van ARAG is Eline van Bochove (24) het grootste deel van de dag het eerste aanspreekpunt voor verzekerden met hulpvragen. "Het leukste aan dat werk is de afwisseling: mensen bellen voor een scheiding, maar ook voor een arbeidsgeschil, of vanwege een volkomen verkeerd afgelopen kappersbezoek."

"Ik geef juridisch advies aan de persoon aan de andere kant van de lijn: wat is uw rechtspositie, wat kunt u zelf doen, wat kunnen wij voor u betekenen? We werken met zo’n vijftig mensen bij het servicecenter," vertelt Eline verder. "Allemaal juristen. Bij ARAG krijg je dus meteen een inhoudelijke expert aan de lijn. En als ik iets niet weet, vraag ik het na of zoek ik het op!"

"We leren om te gaan met boze en verdrietige mensen aan de telefoon."

Rechtshulp

"Als blijkt dat een zaak verder gaat dan telefonisch advies, dan schakelen wij de collega’s van de afdeling Rechtshulp in. Die juristen gaan de zaak echt behandelen. Zij gaan ook mee naar een zitting als het zo ver komt. Ik denk dat ik uiteindelijk wel op die afdeling zou willen werken. Maar ik ben nu pas zes maanden bij ARAG en ik vind mijn huidige functie juist ideaal vanwege de afwisseling en alle verschillende verhalen die ik te horen krijg. Die helpen me om het vak en het bedrijf optimaal te leren kennen."

"Ook mijn takenpakket is gevarieerd: mijn 'beluurtjes' wissel ik af met dekkingsbeoordelingen: ik bestudeer of een bepaalde concrete situatie gedekt wordt door de verzekering en zo nee, wat we dan wél voor deze persoon kunnen betekenen. Dat betekent vaak dat ik de wetboeken induik. Ook heel boeiend werk, want daarbij ga ik weer echt terug naar de basis van het vak."

Geen dekking, wel geholpen

"Het leuke is dat we mensen bijna altijd verder kunnen helpen. Ook als een voorval níet gedekt blijkt te zijn. Vorige week nog belde een mevrouw me terug omdat ze zo goed geholpen was met mijn tips. Mensen helpen met echt advies geeft voldoening, want het komt regelmatig voor dat ze aan de telefoon in huilen uitbarsten als ze uitleggen wat hun overkomen is."

Jurist

"Als ik vertel dat ik jurist ben, denken vrienden en kennissen vaak aan een advocaat of een rechter in een toga. Bij het bestaan van mijn functie staan ze vaak niet stil. Toch vind ik mijn werk veel leuker, omdat je heel verschillende zaken krijgt en er vaak helemaal geen rechtszaak aan te pas hoeft te komen om iets op te lossen. Ik heb niet altijd jurist willen worden: mijn neef overtuigde me om eens met hem mee te kijken bij een meeloopdag van zijn studie Rechten. Toen ik met casussen aan de slag mocht, merkte ik dat recht in de praktijk veel spannender is dan ik gedacht had. Toen was ik om!"

Beginnen en verder ontwikkelen

"Voordat ik bij ARAG kwam werken, heb ik stage gelopen bij de rechtbank in Arnhem, sector Kanton. Die houdt zich ook bezig met recht dat heel dicht bij de mensen staat. Helaas was er daar na mijn stage geen mogelijkheid om te blijven. Uiteindelijk kwam ik bij Douwe Egberts terecht als juridisch administratief medewerker. Een leuke functie, maar voor mij te weinig juridisch. Bovendien was de link met mensen bij Douwe Egberts minder en ging het vooral om contracten en koffiemachines. Toen ik de vacature bij het servicecenter van ARAG zag, solliciteerde ik meteen. Vanaf het begin ben ik heel goed begeleid. Eerst kijk en luister je mee. Daarna ga je zelf aan de slag terwijl er iemand met jou meekijkt en –luistert. En iedere paar maanden worden onze gesprekken opgenomen en met een coach besproken om de kwaliteit van ons werk nog verder te verbeteren."

"Bij ARAG investeren ze in kennis van het vakgebied. Zo krijgen we nu scholing over de actuele veranderingen in het arbeidsrecht, maar ik heb ook trainingen gehad over het omgaan met boze en verdrietige mensen aan de telefoon. Heel leerzaam, want als je hier komt werken is dat allemaal nieuw. De onderlinge sfeer hier bij ARAG is trouwens ook goed: er zijn zelfs gezamenlijke sportactiviteiten, zoals tennis."

Kijkje nemen?

"Wie eens een kijkje wil nemen bij ARAG, is van harte welkom. Je kunt beginnen met het bekijken van het filmpje hierboven. Daarin vertellen mijn collega's over de verschillende functies in ons bedrijf. Wil je meer? Informeer dan eens naar de vele stageplekken die we jaarlijks bieden. Zowel het filmpje als een stageplek bij ARAG zou ik zeker aanraden als jurist worden je misschien aanspreekt. Per slot van rekening moest ik het vak ook in de praktijk ervaren om te zien hoe boeiend het is!"Over rechtsbijstand en ARAG

Omdat juridisch advies vaak erg duur is, sluiten veel mensen een rechtsbijstandverzekering af. Je krijgt juridisch advies bij bijvoorbeeld ontslag, een miskoop of een burenruzie. ARAG is een juridische dienstverlener met meer dan 600 medewerkers die vanuit vestigingen in Amsterdam, Leusden, Breda en Roermond juridisch advies geven aan particuliere en zakelijke klanten.

Studies waarmee je in aanmerking komt voor een juridische functie bij ARAG zijn Hbo-Rechten of Nederlands Recht (wo).

  

Advertorial
"Wij geloven dat techniek de kwaliteit van leven kan verbeteren."

Studie en beroep in beeld: engineering

"We kunnen alles maken!"

Ruurd Bell, Laurean Serné en Mike Oudshoorn ontmoetten elkaar tijdens de opleiding Engineering op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels is het vier jaar later en zijn ze samen – al tijdens hun studie – een bedrijf 'illi Engineering' begonnen: ze ontwikkelen en produceren interactieve muren die vooral in de zorgsector worden toegepast.

Op naar een betere muur

Als afstudeeropdracht kregen de jongens de kans een bestaande zorgmuur van een zorginstelling te verbeteren. Een mooie opdracht vonden ze, want ze zagen hoe rustgevend de muur werkte, en hoe die – zelfs anders norse – bejaarde mensen liet ontspannen. Maar de muur kon interactiever. Met de kennis die de jongens via hun bedrijf en studie hadden opgedaan, maakten ze een technisch hoogstaandere variant.

"Onze muren zorgen voor interactie met de persoon die ervóór staat."

PIM

Veel ouderen met dementie dwalen rond in het verpleeghuis. Of ze raken - met de huidige krappe personeelsindeling - in een sociaal isolement. De Persoonlijke Interactieve Muur (PIM) geeft zintuigelijke prikkels en biedt een ideale aanvulling. Met bewegingssensoren wordt bijvoorbeeld een televisiescherm geactiveerd met vertrouwde beelden. Ieder half uur rinkelt een ouderwets telefoontoestel op de muur. "In het zorgcentrum zagen we meteen hoe dementerende mensen op onze muur reageerden. Een norse, afstandelijke mevrouw begon ineens hele verhalen te vertellen toen ze foto’s van Zuid-Afrika op het beeldscherm zag. Wat bleek? Ze had daar acht jaar gewoond. Vervolgens hebben we persoonlijke oude foto’s in ons ontwerp verwerkt. Dankzij onze samenwerking met een softwarebedrijf is dat nu ook technisch goed uitvoerbaar. En we kunnen nog veel coolere dingen laten gebeuren via de muur. Bijna niets is onmogelijk, we kunnen alles maken!"

Eindeloze mogelijkheden

Dat de mogelijkheden inderdaad eindeloos zijn, bewijzen Ruurd, Laurean en Mike met hun andere producten. Na PIM volgde KIM, een interactieve muur speciaal voor kinderen tot vier jaar. Spelenderwijs leren kinderen woorden, cijfers en vormen kennen. Een nieuw product is MIS, een kleinere vorm van de interactieve muur die je als magisch interactief schilderij aan de muur kunt hangen.

Bekijk fotoreeks
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...

Nuttige studie

De opleiding Engineering bleek op dit alles een goede voorbereiding. Laurean: "Wil je een dergelijke muur maken, dan heb je theoretische kennis nodig van wiskunde, statica en dynamica." Mike: "Tijdens practica leerden we werken met allerlei materialen, machines en werkbanken. We kenden dus de ontwerpmogelijkheden en dat kwam mooi van pas. De stalen profielen voor de 'muurmodules' hebben we bijvoorbeeld zelf gemaakt en doorontwikkeld en nu hebben we een slimme en praktische modulaire opbouw."

Blijven ontwikkelen

Ruurd: "De eerste maanden waren we vooral bezig met het verkopen van ons product. Verzorgingstehuizen zijn superenthousiast, maar er is vaak weinig budget. Of ze willen de muur pas in de toekomst afnemen. We moeten ook nú business maken, dus ontwikkelden we de afgelopen maanden een nieuw product: de MIS!" Laurean: "Het is zo gaaf dat iets wat jij hebt gemaakt zoveel positieve reacties bij mensen ontlokt. Onze PIM zagen we al in actie in het verzorgingstehuis en ook KIM, die in een kinderdagverblijf staat, werd enthousiast ontvangen door kinderen, ouders en juffen. Op zulke momenten zien we ons motto terug in de praktijk, namelijk dat techniek de kwaliteit van leven kan verbeteren."

"Engineering = bedenken + ontwerpen + ontwikkelen + testen!"

Start-up Tech Centre

De HvA stimuleert ondernemerschap bij haar studenten. Zo kregen de jongens al tijdens de studie hulp bij het opzetten van hun bedrijf. Ruurd: "Bij de oprichting van illi heeft Start-up Tech Centre ons geholpen met workshops over ondernemen, maar ook met de locatie waar we nu kantoor houden en met het gebruik van de machines op de HvA."Contact

Ruurd, Mike en Laurean: "Heb je ideeën over toepassingen of plaatsingsmogelijkheden? We houden ons aanbevolen! Kom gerust eens bij ons buurten in Amsterdam, of volg ons via Facebook of de website!"

Open dagen

Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
31 mrt 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Webinar Tuinbouw en Akkerbouw
31 mrt 2020
Wageningen University & Research
Meeloopdag Bos- en Natuurbeheer
1 apr 2020
Wageningen University & Research
Cancelled | Soil,Water,Atmosphere event
1 apr 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Kennismakingsdag Ad Tourism Management
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Marnix Academie
Afgelast | Informatiebijeenkomst dt pabo
3 apr 2020
De Haagse Hogeschool
Open Dag (afgelast, wellicht virtueel)
3 apr 2020
hogeschool Windesheim
Open dag Zwolle (afgelast)
3 apr 2020
Hanzehogeschool Groningen
Open Dag (afgelast)
3 apr 2020
Hogeschool Tio
Afgelast | Proefstuderen Tio Amsterdam
3 apr 2020
Academie Verloskunde (AVAG)
Afgelast | Open dag
4 apr 2020
Hogeschool Leiden
Open Dag (afgelast)
4 apr 2020

Colofon

Uitgave

Qompas Magazine jaargang 3 schooljaar ’15-‘16

QM! is een jaarlijkse uitgave van Qompas StudieKeuze, dé online lesmethode voor studiekeuze en loopbaan oriëntatie.
De eerstvolgende uitgave verschijnt in september 2016.

Fotografie

Rob Bosboom, Laura Hospes (Laura Hospes Photography), Niki Medendorp, LKvV, illi Engineering, ARAG, Avans Hogeschool, Keke van der Ven.

Tekst

Mayke Calis, Mélanie van den Haak (Texcellent) en Elif Isitman.

Eindredactie

Mirjam Bergervoet, Boris Eustatia.

Technische ondersteuning

Bas Haasnoot, Osage, Maurice van de Ree, Rob Bosboom

Advertenties/advertorials

Met dank aan

Alexander Stromberg, Ardin Mourik (kenniscentrum en brancheorganisatie studentenhuisvesting Kences), ARAG, Avans Hogeschool, Cindy Beemsterboer, Daphne Janssen, Dick Tissink, Eline van Bochove, Els Klop, Gijs Dreijer, Hogeschool van Amsterdam, Isa Roeterdink, Isabelle Blom, Jan Willem Bruggeman, Jasmine North, Jolanda Roelofsen, Keke van der Ven, Laurean Serné, Leanne Dekker, Lex Hesterman, Linda Kruythoff, Lucas Martens, Luke Langeveld, Marlou Tibbe, Mike Oudshoorn, Nibud, Niki Medendorp, Rosanne Som de Cerff, Ruben Meenink, Ruurd Bell, Sam Grylak, Sijmen Mulder, Stephen Skocpol, Tessie Schuurs, Thijs Huizing, Travel Active, UMC Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Victor de Lange, Zala Pamir.

Neem contact met ons op

Contactpersoon: Mirjam Bergervoet
Delftse Jaagpad 1e
2324 AA Leiden

T +31 (0) 71 - 581 55 81
info@qompas.nl

www.qompas.nl

Vorige edities

magazine cover

QM januari 2017

magazine cover

QM september 2016

magazine cover

Qompas Magazine Schooljaar 2015 - 2016

magazine cover

QM juni 2017

U gebruikt een verouderde browser, daardoor is QM! helaas niet leesbaar.

Tip: Installeer een webbrowser die up to date is, zoals bijvoorbeeld de nieuwste Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome.