Qompas Magazine #3

Schooljaar 2015 – 2016
Hoe vind je een studentenkamer?

Studeren / studentenstad

Wat ga jíj studeren?

Het einde van je middelbareschooltijd komt in zicht. De wereld ligt aan je voeten, je kunt worden wat je maar wilt. Nu mag jij bepalen hoe jouw werkende bestaan er later uit gaat zien. Maar welke van de honderden wo- en hbo-opleidingen kies je? Hoe bepaal je wat je eerste keuze wordt? En zorg je ook voor een plan B? Ga je meteen op kamers of blijf je thuis wonen? Waar verheug je je het meest op? Waar zie je tegenop? En, horrorscenario: wat als je zakt? Vier eindexamenkandidaten van vorig jaar praten je bij aan de hand van hún keuzes en ervaringen.

Luke Langeveld

Alexander Stromberg

Thijs Huizing

Luke Langeveld kiest voor fysiotherapie in Amsterdam

"Naast school vul ik mijn dagen vooral met voetbal," vertelt Luke Langeveld, 17 jaar. "Een neef van me studeert fysiotherapie. Het leek me een interessante studie, vooral omdat ik graag sport en de link zie tussen sporten en fysiotherapie. Bovendien ben je veel met mensen bezig, dat past ook bij me. Een tijdje geleden liep ik een enkelblessure op en moest ik zelf naar de fysio. Door die behandeling raakte ik nog meer overtuigd van mijn studiekeuze: ik vind het mooi hoe je als fysiotherapeut resultaat ziet van je werk."

Inmiddels liggen de havo-eindexamens alweer even achter Luke, en heeft hij ook zijn toelatingstesten voor fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam gehaald. "Dat was best pittig, maar het ging goed," vertelt hij. "Alleen ben ik er nu nog niet, want er volgt voor deze studie ook nog een decentrale loting via Duo. Vervelend! Ik heb het gehaald, maar toch ook nog niet. Nu anderhalve maand moeten afwachten is niet relaxed. En mijn plan B is ook nog niet zo strak … "

“Zo’n loting afwachten is vervelend!”

Lekker vanuit huis

"Ik woon in Wilnis, met het OV ben ik zo in Amsterdam. Het nut van op kamers gaan zie ik niet echt in; mijn oudere broer studeert al en woont ook nog thuis. Erg prettig, want thuis is alles voor je geregeld en thuis wonen is goed te combineren met sport. Ik heb trouwens veel zin in het uitgaan in Amsterdam! Nu ga ik meestal stappen in Vinkeveen, van Amsterdam heb ik hoge verwachtingen."

Goed oriënteren

"Een aanrader die ik wil meegeven aan studiekiezers is op tijd te beginnen met je oriëntatie op een vervolgstudie. Niet pas in het examenjaar, dat is te laat en dan heb je het veel te druk met studeren. Ga ook echt naar open dagen en meeloopdagen toe. Ik ben ook in Utrecht naar dezelfde opleiding gaan kijken, maar in Amsterdam spreekt de sfeer me veel meer aan." Lacht: "En dan bedoel ik niet alleen tijdens het stappen, maar ook in de studiebanken!"

Luke: "Mijn wachten is beloond; ik ben ingeloot! Inmiddels een paar echte lesdagen gehad. Heel veel informatie, maar ook erg interessant!"

Alexander Stromberg kiest voor IBA in Rotterdam

De meeste eindexamenkandidaten kiezen eerst een studie en daarna pas een baan. Alexander Stromberg (18) doet het andersom: hij heeft al sinds zijn 15e een eigen bedrijf. "Eerst had ik mijn eigen grafisch ontwerpbureau, en eind vorig jaar heb ik robotwinkel.nl opgericht. Via die website verkoop ik vooral drones, die ik inkoop bij een Nederlandse distributeur of rechtstreeks uit China, Japan en Amerika. Het ondernemen zit in me. Dus heb ik maar een studie gezocht die bij mijn werk past!"

En die vond hij. "Het wordt International Business Administration, een sterk internationaal georiënteerde economische bachelor-opleiding aan de Erasmus Rotterdam School of Management. Het feit dat ik al zo lang de drive heb om te ondernemen, plus het feit dat ik het superleuk vind om met mensen uit andere landen te (net-)werken, maakten mijn keuze lekker makkelijk," aldus Alexander.

Groningen?

"Ik heb nog wel getwijfeld over de locatie: ik ben bijvoorbeeld ook in Groningen gaan meelopen als 'Student for a day'. Een vriend van me viel voor de Groningse versie, ik als een blok voor de Rotterdamse uitvoering. Die keuze is heel persoonlijk. Ik vond het erg leuk dat in Rotterdam bijna alle studenten buitenlands zijn en ook de docenten uit alle hoeken van de wereld komen. Dat geeft een compleet andere sfeer, al is het moeilijk om die precies te duiden. Mijn docent Nederlands omschreef Rotterdam als 'harder en zakelijker'. In ieder geval voelde het gewoon alsof ik daar thuishoorde. Gelukkig dat ik het via 'Student for a day' heb getest!"

“Het ondernemen zit in me. Dus heb ik maar een studie gezocht die bij mijn werk past!”

Op kamers

“Aangezien ik in Rotterdam ga studeren en mijn ouders in Apeldoorn wonen, moét ik bijna wel op kamers. Niet dat ik het erg vind! In Rotterdam schijnen ze vlak van te voren pas bekend te maken welke kamers vrij komen, dus ik heb er nu nog geen. Maar ik heb al wel uitgerekend wat het studeren me ongeveer gaat kosten. Ik kan zelfs nog wat spaargeld overhouden, ook als ik regelmatig ga stappen.”

Handen vol

“Het eerste jaar ga ik nog maar niet bij een vereniging. Ik vind het soms best moeilijk om mezelf te motiveren en deze studie vereist 25 uur zelfstudie in de week. Dus ik denk dat ik mijn handen vol heb aan het studeren zelf, in combinatie met het op kamers wonen!”

Alexander: "Ik ben aangenomen én ik heb een hele toffe kamer gevonden. Het studeren én genieten kunnen beginnen!"

Thijs Huizing kiest voor de pabo in Deventer

“Als je mij aan de telefoon hebt, is het niet goed,” zei zijn mentor tegen Thijs. En inderdaad: Thijs bleek gezakt te zijn voor zijn havo-eindexamen. “Volgend jaar doe ik havo 5 gewoon opnieuw,” reageert Thijs een paar dagen later. “En aan mijn studiekeuze verander ik ook niets. Dat blijft de lerarenopleiding basisonderwijs. Honderd procent zeker!”

“Ik geef voetbaltraining aan een G-elftal,” vertelt Thijs. “Als ik daar aankom, krijg ik meteen knuffels van die kinderen en willen ze direct met me voetballen. Dat vind ik hartstikke leuk. Iets overbrengen aan kinderen zit er van nature in bij mij. Mijn ouders zeggen het ook: ‘Thijs moet iets met kinderen gaan doen, of in ieder geval met mensen werken.’ En ik zou niet weten wat ik leuker zou vinden om te doen dan voor de klas staan.”

“Volgens mij leer je van harde lessen het meest.”

Thuis in Deventer

“Ik woon in Deventer bij mijn ouders en dat blijft volgend jaar dus nog zo. Maar ook als ik het jaar daarna naar de Saxion Hogeschool hier in Deventer ga, blijf ik mooi thuis wonen. Hier wordt voor me gekookt en gewassen en de huur is betaald. Ze zijn alleen best streng, maar dat neem ik op de koop toe. Voorlopig woon ik hier prima.”

Op tijd

“Dat ik gezakt ben, is een harde les. Maar volgens mij leer je van harde lessen het meest. Wat ik ervan wil meegeven aan anderen? Begin op tijd met studeren voor je eindexamens! Ik leerde maar twee uur per dag. Dat was dus te weinig. Volgend jaar heb ik een voorsprong ten opzichte van mijn nieuwe klasgenoten. Dan moét het me lukken. Kan ik daarna eindelijk naar de lerarenopleiding.”

Thijs: “Ik ben het nieuwe schooljaar goed begonnen. Sommige leraren had ik vorig jaar ook. Fijn, want zij weten wat ik kan. Ander voordeel: ik hoef maar vier boeken te lezen! Ik ben vol vertrouwen dat ik dit jaar ga slagen. Met familie en vrienden maken we er zelfs grapjes over!”

  

“Studenten die nu alles moeten lenen, zijn misschien minder snel bereid zoveel geld te betalen voor een klein kamertje.”

Studeren / studentenstad

Hoe vind je een studentenkamer?

Sommige studenten zijn nog flink op zoek naar een kamer, andere hebben er al een gevonden. Waar loop je bij je zoektocht tegenaan? Boor vooral je eigen netwerk aan!

"Vijfhonderd euro voor tien vierkante meter. Er zijn particuliere huisbazen die het vragen en studenten die het betalen. Maar dergelijke uitwassen worden hopelijk minder door de invoering van het leenstelsel," zegt directeur Ardin Mourik van kenniscentrum en brancheorganisatie studentenhuisvesting Kences. "Studenten die nu alles moeten lenen, zijn misschien minder snel bereid zoveel geld te betalen voor een klein kamertje." De bij Kences aangesloten corporaties werken met een puntensysteem waardoor de prijzen niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Maar de particuliere markt heeft daar niet altijd een boodschap aan. In de steden waar woningnood heerst zoals Utrecht, Amsterdam en Leiden drijven huisbazen de prijzen soms behoorlijk op. "We zien nog steeds dat weinig studenten naar de huurcommissie stappen om een lagere huur te eisen. Uit angst uit de kamer te worden gezet. Terwijl protest wel degelijk zin heeft."

Mourik verwacht dat studenten langer thuis blijven wonen door de invoering van het leenstelsel. "Om kosten te besparen." Daarnaast wensen studenten steeds meer zelfstandigheid, zoals een eigen douche en toilet op de kamer, blijkt uit de jaarlijkse monitor studentenhuisvesting van Kences. In steden zonder woningnood proberen studentenhuisvesters studenten te lokken door huurverlagingen (Wageningen) of door huren niet jaarlijks te verhogen (Eindhoven).

Andere bijzondere initiatieven voor studenten om woonruimte te vinden zijn maatschappelijke woonprojecten. In ruil voor een grote kamer tegen een redelijke prijs kunnen studenten vrijwilligerswerk doen, zoals in Utrecht waar studenten woonruimte delen met mensen die herstellen van een verslaving of psychische problemen. Studenten koken er bijvoorbeeld of doen klusjes in de tuin. Elders in Nederland zijn er initiatieven waarbij studenten in ruil voor vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis wonen.

Als je weet dat je in een bepaalde stad gaat wonen, kan het zinvol zijn je zo vroeg mogelijk in te schrijven bij studentenkamerverhuurders, maar tegelijkertijd moet je er niet te veel van verwachten. Er zijn wachtlijsten die soms oplopen tot meer dan een jaar. Pas ook op voor illegale onderhuur; dan huur je niet van een verhuurder maar van een andere huurder. Dat kan tot problemen en boetes leiden, ook voor jou als huurder. Boor vooral je eigen netwerk aan, zeker in steden waar de kamernood hoog is. Studenten die ver moeten reizen en geen kamer in het centrum vinden, kunnen ook tijdelijk een woning aan de rand van de stad of in een gemeente in de buurt accepteren. Vandaaruit zoekt het gemakkelijker verder.

"In ruil voor een grote kamer tegen een redelijke prijs kunnen studenten vrijwilligerswerk doen."

Tips

 

Tips

 • Gebruik je netwerk, vertel aan iedereen (ook in winkels) dat je een kamer zoekt. Ook op sociale media.
 • Word lid van een studentenvereniging; die hebben soms studentenhuizen. Ook hebben sommige steden een studentencampus waar je, als je bepaalde studies volgt, mag wonen.
 • Bekijk websites als www.kamernet.nl; www.studentenkamers.nl; www.rooming.nl; www.sshxl.nl; www.kamertje.nl; www.kamers.nl; www.flexkamer.nl of www.marktplaats.nl
 • Wees origineel! Bedenk een leuke campagne/slogan.
 • Hang briefjes op, maar onderscheid je van de rest!
 • Wees niet te kieskeurig. Een tijdelijke kamer is ook een kamer. Vanuit een kamer zoek je gemakkelijker verder.
 • Schrijf je in bij een woningbouwvereniging. Daar heb je op de korte termijn niets aan maar op de lange termijn wel. Na jaren kan je in aanmerking komen voor een etage of huis.
 • Heb een beetje geluk.

Daphne Janssen

Lucas Martens

Tweedejaars economie Daphne Janssen (18) uit Etten-Leur vond een kamer in Utrecht via Facebook.

"Ik begon vrij laat met het zoeken naar een kamer. Zoals zovele studenten ging ik eerst langs bij de grote kamerverhuurbedrijven als Kamernet en SSH. Een beetje teleurgesteld droop ik weer af omdat ik op een wachtlijst terecht kwam en het jaren kon duren voordat ik aan de beurt was. Tijdens het googelen stuitte ik op een Facebookpagina ‘woonruimte aangeboden/gezocht’ waar ik nog nooit van had gehoord, maar die er blijkbaar van verschillende steden zijn. Ik zag vrij snel een oproepje over een kamer te huur in een studentenhuis. Ik stuurde een berichtje waarin ik iets vertelde over mezelf en werd uitgenodigd."

"In totaal hadden ze vijftien meiden gevraagd te komen, maar ik zat in een groepje van zeven meiden. Die waren allemaal leuk, dus ik dacht weinig kans te maken. Groot was mijn verbazing toen ze mij uiteindelijk uitkozen. Juist omdat ik niet zo op de voorgrond was getreden, maar toch een gezellige indruk had gemaakt, dachten ze dat ik daar goed zou passen. Geweldig. Ik woon er nu een jaar en ik betaal 350 euro per maand. Aankomende studenten geef ik als tip om op tijd te beginnen en hun netwerk te gebruiken, ook via ouders. Het is belangrijk de beschrijving van de kamer goed te lezen en door te vragen. Soms schrijven ze 'Utrecht', maar bedoelen ze de provincie Utrecht en kun je een kamer huren in Nieuwegein."


Tweedejaars geneeskunde Lucas Martens (19) uit Leusden vond een kamer in Maastricht terwijl hij meedeed aan het WK Frisbee in Italië.

"Ik was in eerste instantie door decentrale selectie afgewezen voor de studie geneeskunde in Maastricht en al bezig woonruimte te zoeken in Eindhoven; de stad van mijn tweede keuze. Ik had daar al een woning bezocht, maar nog niet gehoord of ik het was geworden. Tijdens het WK Ultimate Frisbee waaraan ik die zomer meedeed, lag ik na een lange wedstrijddag in mijn tentje uit te puffen toen ik een berichtje kreeg dat ik toch was aangenomen in Maastricht."

"Ik was ontzettend blij, maar in Italië had ik met slecht werkend internet amper de mogelijkheid om een kamer te zoeken. Tegen de tijd dat ik daar klaar was begonnen de introductieweken. Ik probeerde het zo goed en zo kwaad als het ging, maar alle studenten van de beschikbare huizen wilden mij eerst zien alvorens een kamer te verhuren. Begrijpelijk natuurlijk. Ook mijn ouders konden niks doen, behalve mijn tante in Roermond vragen of ik daar mocht logeren. De redding kwam van mijn nichtje, die in een studentenhuis in Maastricht woonde waar ik wel eens was geweest. Zij zochten een huurder; mijn nichtje deed een goed woordje en dat hielp. Nu heb ik een supermooie kamer voor maar 355 euro per maand. Ik heb echt geluk gehad. Als tip geef ik studenten mee dat ze aan iedereen moeten vertellen dat ze een kamer zoeken."

“Doordat ik veel zelf heb moeten regelen, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen.”

Buitenlandervaring

"Ik heb veel geleerd tijdens het werken en reizen in Australië"

Veel studenten gaan er een poosje tussenuit om werk- en levenservaring op te doen in het buitenland. Student psychologie Niki Medendorp (23) werkte vorig jaar 2,5 maand op een paardenboerderij in Wyong, Australië, waar ze racepaarden heeft verzorgd. "Ik denk dat deze reis me later helpt bij het vinden van een baan."

wereldkaart

"Reizen zit me in het bloed. Mijn ouders hebben altijd veel en ver met ons gereisd toen we klein waren. Ik wilde tussen mijn bachelor en master psychologie van gezondheidsgedrag graag even iets anders doen. Bijvoorbeeld een combinatie van reizen en werken. Ik bezocht bijeenkomsten van verschillende organisaties. Ten slotte koos ik voor Travel Active, omdat die organisatie boerderijwerk met paarden aanbood in Australië. Als paardrijdster leek het me geweldig om met paarden te werken."

"Eerst zou ik samen met een vriendin gaan, maar dat ging niet door. Ik vond het wel spannend om in mijn eentje te gaan. Ik was bezorgd of mijn Engels wel goed genoeg was. Ook vroeg ik me af of het werk fysiek niet te zwaar was. Het boerenleven in Australië is best hard en dan komt daar een blond poppetje uit Nederland aanzetten. Gelukkig viel alles erg mee. Mijn Engels was goed genoeg en het zware werk op het land werd door jongens gedaan."

"Wij moesten de paarden klaarmaken voor de race en naderhand weer opvangen en verzorgen."

Engels was onze voertaal

"De boerderij waar ik werkte had racepaarden en lag in Wyong, anderhalf uur rijden van Sydney. Wij moesten de paarden klaarmaken voor de race en naderhand weer opvangen en verzorgen. Verder mestten we de stallen uit, voerden en verzorgden we de paarden. Ook deden we klusjes in en om de boerderij, zoals hekken plaatsen en verven. Ik woonde met nog drie andere jongeren vlakbij de boerderij in een klein huisje met een eigen keuken. Twee Duitse meisjes en een jongen uit Londen. Koken deden we zelf en Engels was onze voertaal. We werkten zes dagen in de week, negen uur per dag. Van ’s ochtends zes tot ’s avonds zes met tussen de middag drie uur pauze vanwege de hitte."

"Ik verdiende 400 dollar per week, daarvan heb ik mijn eten en mijn rondreis van anderhalve maand door Australië betaald. Wat ik niet had verwacht, was dat er zo’n slechte wifi-ontvangst was. Zodra je een stad of dorp uit was, viel het meteen weg. Op de boerderij hadden we alleen op een bepaalde plek soms ontvangst."

Schreeuwen

"Cultuurverschillen die ik tijdens het werken opmerkte, waren dat je maar weinig complimenten kreeg. Als ze zeiden dat ik mijn werk ‘netjes’ had gedaan, was dat al heel wat. Als je het niet goed deed, werd er soms tegen je geschreeuwd. Zo had mijn medehuisbewoner een keer een duur racepaard buiten in de wei laten staan, waardoor het zich had verstapt. Ze waren heel boos. Dat was wel schrikken voor hem; maar het gaat natuurlijk ook om veel geld."

Bekijk fotoreeks
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...
alt text here...

Bosbranden

"Verder waren die mensen heel aardig voor ons, heel geïnteresseerd. Ik ben op mijn vrije dag een keer mee geweest naar paardenraces waarbij ook paarden van ons aanwezig waren. Dat was heel leuk om mee te maken. Helaas wonnen ze niet, maar eentje werd derde. Ook gingen we een keer met de familie mee naar een bijeenkomst over hoe boerengemeenschappen zich kunnen beschermen tegen bosbranden. Dat soort dingen maak je niet mee als je alleen als toerist in een land rondreist."

Backpackers

"Ik vond het moeilijk om afscheid te nemen na 2,5 maand. Heel even heb ik overwogen langer te blijven, maar ik vond het een beetje gek om naar Australië te gaan en dan alleen een boerderij te zien. Het reizen door Australië was ook een fantastische ervaring. Ik heb tijdens mijn rondreis veel andere backpackers ontmoet. Qua ontwikkeling heb ik ook veel geleerd. Ik ben van mezelf best verlegen, maar als ik in een hoekje ga zitten afwachten, gebeurt er niks. Je moet het toch zelf doen. Mijn hele houding is erdoor veranderd. Ik stap nu sneller op dingen af en doe meer in mijn eentje. Ik ben erachter gekomen dat ik goed alleen kan zijn. Ook heb ik meer mensenkennis gekregen."

Zelfvertrouwen

"Ik denk dat deze reis me ook helpt bij het vinden van een baan later. Doordat ik veel zelf heb moeten regelen, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik weet dat ik dat kan en dat ik me red. Ik vind deze combinatie een echte aanrader voor andere studenten. Je moet het wel leuk vinden om hard te werken en niet bang zijn om vies te worden. Voor mij is het de beste beslissing uit mijn leven geweest. Misschien nog wel meer om het werken dan om het reizen."

"We werkten zes dagen in de week, negen uur per dag."

Tips voor werken in het buitenland

Lijkt het jou ook leuk om een paar maanden in het buitenland te werken? Of je nu kiest voor werken op een boerderij of in een wildpark, als au pair of voor vrijwilligerswerk; buitenlandervaring staat goed op je cv. Niet alleen vanwege de werkervaring, maar ook vanwege je persoonlijke ontwikkeling. Hoe pak je het aan om voor of tijdens je bachelor of master naar het buitenland te gaan? Hieronder enkele tips.

 • Bedenk eerst wat je wilt doen en wanneer. Bijvoorbeeld omdat je nog niet weet wat je gaat studeren of als periode tussen een bachelor of master.
 • Lees je in, struin internet af, bezoek informatiedagen van organisaties die deze reizen aanbieden en praat met mensen die dit al eerder hebben gedaan.
 • Bedenk hoe je je reis gaat financieren. Je kunt zelf bepalen hoeveel je uitgeeft. Het hangt ervan af wat je gaat doen, hoe lang je gaat en of je het zelf regelt of via een organisatie. Soms kun je voor vrijwilligerswerk subsidie krijgen, bijvoorbeeld via het Erasmus+ programma of het Wereldsupporter-programma. Werken tegen kost en inwoning is ook een goede optie of zelf je eigen sponsorgelden bij elkaar verzamelen met een originele actie.
 • Bij organisaties kun je terecht voor advies, het uitstippelen van je reis en workshops om je goed voor te bereiden. Als je vrijwilligerswerk doet via Travel Active is een workshop zelfs verplicht. Je leert wat je rol is als vrijwilliger en hoe je met hechting en een eventuele cultuurshock omgaat. Als au pair krijg je ook een voorbereidingsworkshop. Je leert er hoe je met heimwee en wonen in een gastgezin omgaat.

 

Enkele nuttige websites:

Open dagen

Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
31 mrt 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Webinar Tuinbouw en Akkerbouw
31 mrt 2020
Wageningen University & Research
Meeloopdag Bos- en Natuurbeheer
1 apr 2020
Wageningen University & Research
Cancelled | Soil,Water,Atmosphere event
1 apr 2020
Hogeschool Van Hall Larenstein
Afgelast | Meeloopdag in Velp
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Kennismakingsdag Ad Tourism Management
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Breda University of Applied Sciences
Afgelast | Kennismakingsdag Tourism Mgmt
2 apr 2020
Marnix Academie
Afgelast | Informatiebijeenkomst dt pabo
3 apr 2020
De Haagse Hogeschool
Open Dag (afgelast, wellicht virtueel)
3 apr 2020
hogeschool Windesheim
Open dag Zwolle (afgelast)
3 apr 2020
Hanzehogeschool Groningen
Open Dag (afgelast)
3 apr 2020
Hogeschool Tio
Afgelast | Proefstuderen Tio Amsterdam
3 apr 2020
Academie Verloskunde (AVAG)
Afgelast | Open dag
4 apr 2020
Hogeschool Leiden
Open Dag (afgelast)
4 apr 2020

Colofon

Uitgave

Qompas Magazine jaargang 3 schooljaar ’15-‘16

QM! is een jaarlijkse uitgave van Qompas StudieKeuze, dé online lesmethode voor studiekeuze en loopbaan oriëntatie.
De eerstvolgende uitgave verschijnt in september 2016.

Fotografie

Rob Bosboom, Laura Hospes (Laura Hospes Photography), Niki Medendorp, LKvV, illi Engineering, ARAG, Avans Hogeschool, Keke van der Ven.

Tekst

Mayke Calis, Mélanie van den Haak (Texcellent) en Elif Isitman.

Eindredactie

Mirjam Bergervoet, Boris Eustatia.

Technische ondersteuning

Bas Haasnoot, Osage, Maurice van de Ree, Rob Bosboom

Advertenties/advertorials

Met dank aan

Alexander Stromberg, Ardin Mourik (kenniscentrum en brancheorganisatie studentenhuisvesting Kences), ARAG, Avans Hogeschool, Cindy Beemsterboer, Daphne Janssen, Dick Tissink, Eline van Bochove, Els Klop, Gijs Dreijer, Hogeschool van Amsterdam, Isa Roeterdink, Isabelle Blom, Jan Willem Bruggeman, Jasmine North, Jolanda Roelofsen, Keke van der Ven, Laurean Serné, Leanne Dekker, Lex Hesterman, Linda Kruythoff, Lucas Martens, Luke Langeveld, Marlou Tibbe, Mike Oudshoorn, Nibud, Niki Medendorp, Rosanne Som de Cerff, Ruben Meenink, Ruurd Bell, Sam Grylak, Sijmen Mulder, Stephen Skocpol, Tessie Schuurs, Thijs Huizing, Travel Active, UMC Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Victor de Lange, Zala Pamir.

Neem contact met ons op

Contactpersoon: Mirjam Bergervoet
Delftse Jaagpad 1e
2324 AA Leiden

T +31 (0) 71 - 581 55 81
info@qompas.nl

www.qompas.nl

Vorige edities

magazine cover

QM januari 2017

magazine cover

QM september 2016

magazine cover

Qompas Magazine Schooljaar 2015 - 2016

magazine cover

QM juni 2017

U gebruikt een verouderde browser, daardoor is QM! helaas niet leesbaar.

Tip: Installeer een webbrowser die up to date is, zoals bijvoorbeeld de nieuwste Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome.