Studiekeuze
Een studie kiezen. Hoe doe je dat?
Als scholier moet je steeds jonger weten wat je wilt studeren. Vroeger kon je die keuze nog uitstellen tot aan de bovenbouw, maar nu moet je er al bij de keuze van je profiel rekening mee houden. Hoe doe je dat als je nog geen flauw idee hebt?
Er zijn altijd klasgenoten die al precies weten wat ze willen studeren en wat ze later gaan doen. Misschien is dat bij jou niet het geval en heb je ook geen idee hoe je het moet aanpakken. Om te beginnen kost het zoeken van de juiste studie tijd. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat het een keuze is die doorgaans de rest van je leven bepaalt.
Leerlingen die niet weten wat ze willen, adviseert decaan Dick Tissink van het Haagse Christelijk College De Populier, de testen van Qompas in te vullen. Daarin komt onder andere naar voren wat je interesses zijn en wat je goed kan. "Met dat in je achterhoofd kun je gemakkelijker keuzes maken."
Studiekeuzetest
Uit de studiekeuzetest van Qompas rolt een top twintig aan studies die op grond van je antwoorden in meer of mindere mate bij je passen. Bedenk per studie waarom ze wel of niet kloppen. Veeg als vwo’er de hbo-studies niet meteen van tafel. Ook voor vwo’ers kunnen de wat meer praktijkgerichte hbo-studies geschikt zijn. Probeer daarna een top drie van studies te maken met als belangrijkste uitgangspunten: Vind ik het leuk? Ben ik er goed in? Kan ik er later een baan in vinden? Die laatste vraag vereist wellicht nog wat onderzoek. Opleidingen geven van de arbeidskansen soms een iets te rooskleurig beeld. Ouderejaarsstudenten hebben daar vaak een goed beeld van.
"Maak een top drie met als belangrijkste uitgangspunten: Vind ik het leuk? Ben ik er goed in? Kan ik er later een baan in vinden?"
Voorlichtingsactiviteiten
Ga vervolgens met je top drie aan de slag. Bezoek een open dag en een meeloopdag; dan loop je letterlijk een dag met een student mee zodat je een goed idee krijgt van de studie. Ook kun je gedurende een bepaalde periode 'proefstuderen'. "Houd rekening met je sterke en zwakke kanten als je naar open dagen gaat," adviseert Tissink. "Stel veel vragen, aan docenten, maar ook aan studenten. Zou jij een dergelijke studie af kunnen maken? En zeven tot tien jaar in een bepaald beroep willen werken?" Bedenk ook welke stad je leuk vindt om in te wonen.
"Onderneem zo veel mogelijk verschillende acties," adviseert onderwijsadviseur Cindy Beemsterboer van Qompas. "Dat werkt het beste om een goede studiekeuze te maken. Een gesprek met je mentor of decaan, een studiekeuzetest invullen, open dagen en meeloopdagen bezoeken, gesprekken met studenten. Maar praat vooral ook met je ouders en vrienden. Wat vinden zij dat bij jou past?"
De knoop doorhakken
Decaan Tissink vraagt de notoire twijfelaars bij een gesprek vaak een vriend of vriendin mee te nemen. "Een leerling van mij twijfelde erg over de studie psychologie in Leiden of Amsterdam. Die van Amsterdam stond beter bekend, maar die in Leiden had een keuzevak dat haar erg aansprak. Door er al plussend en minnend met zijn drieën over te praten, hakte deze leerling na het gesprek de knoop door."