Qompas Magazine #3

Schooljaar 2015 – 2016
Wat kost studeren?

Studiekeuze

Een studie kiezen. Hoe doe je dat?

Als scholier moet je steeds jonger weten wat je wilt studeren. Vroeger kon je die keuze nog uitstellen tot aan de bovenbouw, maar nu moet je er al bij de keuze van je profiel rekening mee houden. Hoe doe je dat als je nog geen flauw idee hebt?

Er zijn altijd klasgenoten die al precies weten wat ze willen studeren en wat ze later gaan doen. Misschien is dat bij jou niet het geval en heb je ook geen idee hoe je het moet aanpakken. Om te beginnen kost het zoeken van de juiste studie tijd. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat het een keuze is die doorgaans de rest van je leven bepaalt.

Leerlingen die niet weten wat ze willen, adviseert decaan Dick Tissink van het Haagse Christelijk College De Populier, de testen van Qompas in te vullen. Daarin komt onder andere naar voren wat je interesses zijn en wat je goed kan. "Met dat in je achterhoofd kun je gemakkelijker keuzes maken."

Studiekeuzetest

Uit de studiekeuzetest van Qompas rolt een top twintig aan studies die op grond van je antwoorden in meer of mindere mate bij je passen. Bedenk per studie waarom ze wel of niet kloppen. Veeg als vwo’er de hbo-studies niet meteen van tafel. Ook voor vwo’ers kunnen de wat meer praktijkgerichte hbo-studies geschikt zijn. Probeer daarna een top drie van studies te maken met als belangrijkste uitgangspunten: Vind ik het leuk? Ben ik er goed in? Kan ik er later een baan in vinden? Die laatste vraag vereist wellicht nog wat onderzoek. Opleidingen geven van de arbeidskansen soms een iets te rooskleurig beeld. Ouderejaarsstudenten hebben daar vaak een goed beeld van.

"Maak een top drie met als belangrijkste uitgangspunten: Vind ik het leuk? Ben ik er goed in? Kan ik er later een baan in vinden?"

Voorlichtingsactiviteiten

Ga vervolgens met je top drie aan de slag. Bezoek een open dag en een meeloopdag; dan loop je letterlijk een dag met een student mee zodat je een goed idee krijgt van de studie. Ook kun je gedurende een bepaalde periode 'proefstuderen'. "Houd rekening met je sterke en zwakke kanten als je naar open dagen gaat," adviseert Tissink. "Stel veel vragen, aan docenten, maar ook aan studenten. Zou jij een dergelijke studie af kunnen maken? En zeven tot tien jaar in een bepaald beroep willen werken?" Bedenk ook welke stad je leuk vindt om in te wonen.

"Onderneem zo veel mogelijk verschillende acties," adviseert onderwijsadviseur Cindy Beemsterboer van Qompas. "Dat werkt het beste om een goede studiekeuze te maken. Een gesprek met je mentor of decaan, een studiekeuzetest invullen, open dagen en meeloopdagen bezoeken, gesprekken met studenten. Maar praat vooral ook met je ouders en vrienden. Wat vinden zij dat bij jou past?"

De knoop doorhakken

Decaan Tissink vraagt de notoire twijfelaars bij een gesprek vaak een vriend of vriendin mee te nemen. "Een leerling van mij twijfelde erg over de studie psychologie in Leiden of Amsterdam. Die van Amsterdam stond beter bekend, maar die in Leiden had een keuzevak dat haar erg aansprak. Door er al plussend en minnend met zijn drieën over te praten, hakte deze leerling na het gesprek de knoop door."

Open dagen

Marnix Academie
Meeloopdag Pabo
17 dec 2018
Rijksuniversiteit Groningen
American Studies Student for a Day event
17 dec 2018
Rijksuniversiteit Groningen
Een dag student Psychologie
17 dec 2018
Rijksuniversiteit Groningen
Een dag student Rechten
17 dec 2018
Marnix Academie
Meeloopdag Pabo
18 dec 2018
Marnix Academie
Meeloopdag deeltijd Pabo avondopleiding
18 dec 2018
Hogeschool Utrecht
Meeloopdag Electrical Engineering
18 dec 2018
Marnix Academie
Meeloopdag Pabo
19 dec 2018
Hogeschool Utrecht
Meeloopdag Electrical Engineering
19 dec 2018
Hogeschool Inholland
Proefstuderen Tourism Management
20 dec 2018
Marnix Academie
Meeloopdag deeltijd Pabo (dagopleiding)
21 dec 2018
Nyenrode Business Universiteit
BScBA Experience Weekend
4 jan 2019
Marnix Academie
Meeloopdag Pabo
7 jan 2019
EuroCollege Hogeschool
Open avond EuroCollege Utrecht
8 jan 2019
Marnix Academie
Meeloopdag Pabo
8 jan 2019

Colofon

Uitgave

Qompas Magazine jaargang 3 schooljaar ’15-‘16

QM! is een jaarlijkse uitgave van Qompas StudieKeuze, dé online lesmethode voor studiekeuze en loopbaan oriëntatie.
De eerstvolgende uitgave verschijnt in september 2016.

Fotografie

Rob Bosboom, Laura Hospes (Laura Hospes Photography), Niki Medendorp, LKvV, illi Engineering, ARAG, Avans Hogeschool, Keke van der Ven.

Tekst

Mayke Calis, Mélanie van den Haak (Texcellent) en Elif Isitman.

Eindredactie

Mirjam Bergervoet, Boris Eustatia.

Technische ondersteuning

Bas Haasnoot, Osage, Maurice van de Ree, Rob Bosboom

Advertenties/advertorials

Met dank aan

Alexander Stromberg, Ardin Mourik (kenniscentrum en brancheorganisatie studentenhuisvesting Kences), ARAG, Avans Hogeschool, Cindy Beemsterboer, Daphne Janssen, Dick Tissink, Eline van Bochove, Els Klop, Gijs Dreijer, Hogeschool van Amsterdam, Isa Roeterdink, Isabelle Blom, Jan Willem Bruggeman, Jasmine North, Jolanda Roelofsen, Keke van der Ven, Laurean Serné, Leanne Dekker, Lex Hesterman, Linda Kruythoff, Lucas Martens, Luke Langeveld, Marlou Tibbe, Mike Oudshoorn, Nibud, Niki Medendorp, Rosanne Som de Cerff, Ruben Meenink, Ruurd Bell, Sam Grylak, Sijmen Mulder, Stephen Skocpol, Tessie Schuurs, Thijs Huizing, Travel Active, UMC Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Victor de Lange, Zala Pamir.

Neem contact met ons op

Contactpersoon: Mirjam Bergervoet
Delftse Jaagpad 1e
2324 AA Leiden

T +31 (0) 71 - 581 55 81
info@qompas.nl

www.qompas.nl

Vorige edities

magazine cover

QM januari 2017

magazine cover

QM september 2016

magazine cover

Qompas Magazine Schooljaar 2015 - 2016

magazine cover

QM juni 2017

U gebruikt een verouderde browser, daardoor is QM! helaas niet leesbaar.

Tip: Installeer een webbrowser die up to date is, zoals bijvoorbeeld de nieuwste Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome.